'Yüksek yargı zaten bağımsız, adil ve tarafsız değil'

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ağustos 2010 21:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DEĞİŞİKLİĞİ BAŞKA PARTİ YAPSA YÜKSEK YARGI ALKIŞLARDI

Bir dönem AİHM'in Türkiye Masası'nda İnsan Hakları Uzmanı olarak görev yapan Avukat Salih Efe, ?Değişikliği başka parti yapsa yüksek yargı alkışlardı? dedi.

Anayasa tartışmalarının ilkeler savaşından çok, Türkiye'nin daha da sivilleşmesinden yana olanlar ile olmayanların kavgası olduğunu belirten Efe, ?Esasen yüksek yargı, geçmişten günümüze kadar zaten bağımsız, adil ve tarafsız değil. Adalet Bakanı ile müsteşarının HSYK üyelikleri de yeni bir durum değil. Adalet Bakanı ile müsteşarı uzun süredir kurulda oy kullanırken yüksek yargı pek de sesini çıkarmamıştı. Hatta bugün yargının kuşatılması olarak takdim edilen pek çok husus geçmişte yargının bağımsızlaşması olarak görülüyordu. Demek ki ya yargı değişti, ya da hükümetler. Başka bir deyişle bugünkü hükümetin yapmaya çalıştığını başka bir parti gerçekleştirmeye kalksaydı yüksek yargıdan alkış da alabilirdi? diye konuştu.

Yeni anayasa değişiklik paketinin Türkiye'nin uzun zamandır ihtiyacını hissettiği daha fazla sivilleşme ve demokratikleşme için devrim niteliğinde değişiklikler öngördüğüne dikkat çeken Salih Efe, ?Taslakta 12 Eylül darbecilerine yargı yolunun açılması, askere sivil yargı yolu açılması, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması, memurlara toplu iş sözleşmesi hakkının verilmesi, HSYK'nın üye sayısının 21'e çıkartılması, parti kapatmanın zorlaştırılması, siyasi yasakların 3 yıla indirilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin 3 daire ve 19 üyeden oluşması, gibi çok önemli düzenlemeler bulunuyor. Bu değişikliklerin hepsi de Türkiye'nin sivilleşmesi, daha da demokratikleşmesi, AB'ye üye olma yolunda Avrupa Konseyi, AİHM kararları, AB İlerleme Raporları, Venedik Komisyonu Raporları ve imzaladığımız diğer uluslar arası insan hakları anlaşmalarıyla tam olarak uyumlu ve destekler mahiyettedir? dedi.

Başak Medya Ajans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber