Diyarbakırlı iş adamları 'Evet' diyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Ağustos 2010 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin KAÇAR

Güneydoğu'da 14 iş dünyası örgütü BDP'nin 'boykot' kararını dinlemedi. Referanduma 'evet' diyeceklerini açıkladı. İşadamları, sonucun 'evet' çıkması için çalışacaklarını ve her tür çabayı sarf edeceklerini belirtti

Diyarbakır'da bir araya gelen Güneydoğu iş dünyası, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) boykot kararına rağmen 12 Eylül'deki referandumda 'evet' oyu kullanacaklarını açıkladı. 14 iş dünyası örgütünün imza attığı ortak karar metnini Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu okudu. Ensarioğlu, "Her zaman hür teşebbüsten, ifade özgürlüğünden ve demokratik hakların alanının genişletilmesinden yana tavır koyan kuruluşlar olarak, özgürlükleri artıran ve demokratik değişime kapı aralayan her türlü çabayı destekliyoruz" dedi. Ensarioğlu, sonucun olumlu çıkması için her türlü çabayı sarf edeceklerini de söyledi.

"3 SEBEPLE 'EVET' DİYORUZ"

Anayasa değişiklik paketini 3 sebepten ötürü desteklediklerini ifade eden Ensarioğlu, paketteki maddelerin mevcut anayasadaki maddelere göre daha demokratik olduğunu belirtti. Ensarioğlu, "Halkın oyuna sunulan maddelerin hiçbirinde bireylerin hak ve özgürlüklerini, hâlihazırdaki maddelere oranla geriye götüren, eksilten veya kısıtlayan bir ibare yoktur. Aksine maddelerin tümü, kişisel özgürlüklerin tahkim edilmesi, demokrasinin genişlemesi ve yüksek yargıya demokratik bir meşruiyet kazandırılması açısından sınırlı ama önemli değişiklikleri ihtiva etmektedir" dedi. Ensarioğlu, şöyle konuştu: "Maddelerin tümü, kişisel özgürlüklerin tahkim edilmesi, demokrasinin genişlemesi ve yüksek yargıya demokratik bir meşruiyet kazandırılması açısından sınırlı ama önemli değişiklikleri ihtiva etmektedir. Demokratik mücadele imkânlarını genişleten bu değişiklikleri önemsiyoruz."

GEÇMİŞLE YÜZLEŞİLİYOR

Paketin darbecileri de dokunulur yaptığını anlatan Ensarioğlu, "Türkiye'de bugüne kadar demokratik süreci silah zoruyla akamete uğratanlar herhangi bir şekilde hukuk önünde hesap vermediler, daima korundular. Darbecileri de "dokunulabilir" yapan bu değişikliği, geçmişle gerçek bir yüzleşme yapılabilmesi için gerekli zemini sağlamasından dolayı takdir ediyoruz. Bu değişikliğin, daha derin ve geniş kapsamlı bir değişim sürecini yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Halk tarafından kabul edilmesi halinde bu değişiklik, rejimin vesayetçi niteliğinin daha fazla tartışılmasını ve vesayetten kaynaklı tıkanmışlığa karşı siyasetin kanallarının açılmasını sağlayacak" diye konuştu. Ensarioğlu, referandumda oylanacak paketi yeterli bulmadıklarını da ifade ederek, yeni ve demokratik bir anayasanın kendileri için vazgeçilmez bir talep olduğunu iletti.

Kimler imzaladı?

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Diyarbakır Ziraat Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, Doğu ve Güneydoğu Sanayi İşadamları Federasyonu (DOGÜNSİFED), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır İş Adamları Derneği (DİSİAD), Diyarbakır Genç İşadamları Derneği (DİGİAD), Müstakil Sanayi İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), Organize Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD), Organize Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD).

Malatyalı 50 STK 'evet' dedi

Malatya'da bir araya gelen 50 sivil toplum kuruluşu Sivil Anayasaya Sivil Destek Platformu (SASDEP) kurdu. 150 kanaat önderinin de destek verdiği platform, anayasa değişikliği referandumunda 'evet' oyu vereceklerini açıkladı.

MÜSİAD: Bu tarihi fırsattır

Müsiad, Türkiye genelindeki 31 şube başkanının katılımıyla yapılan Başkanlar Kurulu Toplantısı'nın sonuç bildirgesinde, Anayasa paketini tarihi bir fırsat olarak gördüğünü ve destek verdiğini açıkladı. Paketin iş dünyasının önünü açacağını belirtti.

Mardinli ziraatçilerden 'evet'

Mardin Savur Ziraat Odası Başkanı Emrullah Hamidi, referandumda 'evet' diyeceklerini belirterek, "Ya darbelerden Engenekon'dan yana olacağız. Ya da demokrasi ve darbelerin tarihe karıştığı yeni bir ortamı tercih edeceğiz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber