TSK sınırını bilecek!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişikliğinin kurumlara yansıması

?Evet? ile yargı askeri vesayetin aracı olmaktan çıkacak

Anayasa değişikliğinin oylanacağı referanduma sayılı gün kala konuşulmayan konu, değerlendirilmeyen başlık ve masaya yatırılmayan madde kalmadı. Peki Anayasa değişiklik paketinin kurumlarımıza özellikle de TSK'ya yansıması nasıl olacak? İşte bu soruyu Stratejist emekli Binbaşı Yakup Evirgen'e sorduk. Anayasa değişiklik paketinin yargı kurumlarının askeri vesayetin aracı olmaktan çıkmasına sebep olacağını vurgulayan Evirgen, ?Özellikle TSK'nın mevcut pozisyonundan, asli fonksiyonuna uygun bir konuma oturmasında, en büyük katkıyı yargı alanındaki düzenlemeler sağlayacaktır? dedi.

Tarafsızlık getirecek

?Devleti oluşturan tüm resmi kurum ve kuruluşların hiyerarşik yapı içinde, asli fonksiyonlarına uygun olarak, görev, yetki ve sorumluluklarının dengesiz düzenlenmiş olması ve bazı belirsizlikler sorunun temelini oluşturmaktadır? diyen Evirgen, ?Anayasa değişiklik paketi bu çerçevede soruna kısmi çözümler sunan metinler olarak karşımızda durmaktadır. Anayasa değişiklik paketinin, Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Askeri Yargıtay ile Yüksek Askeri Şura'da öngördüğü düzenlemeler yargı görünümlü askeri vesayetin büyük oranda azalmasına giden yolu açacaktır. Söz konusu düzenlemeler; anılan kurumların görev alanlarının netleşmesine, daha tarafsız hale gelmesine, objektifliğin ve saydamlığın artmasına zemin hazırlayacaktır. Bu zemindeki gelişmeler yargı kurumlarının askeri vesayetin aracı olmaktan çıkmasına sebep olacak. Özellikle TSK'nın mevcut pozisyonundan, asli fonksiyonuna uygun bir konuma oturmasında, en büyük katkıyı yargı alanındaki düzenlemeler sağlayacaktır? diye konuştu.

İdeolojik yapılanmalar son bulacak

Darbe anayasasında yapılan değişikliklerin yetersizliğine vurgu yapan Evirgen, ?Bugüne kadar adeta bir iktidar aracı gibi hareket eden ve la yüs'el konumda bulunan, başta TSK ve Yüksek Yargı olmak üzere bütün kurum ve kuruluşların ileri demokrasilerde olduğu gibi görevlerini icra etmesi, idari, mali ve hukuka uygunluk denetimlerine açık olması gerekmektedir. Anayasa değişiklik paketi bunu tahakkuk ettirecek düzenlemeleri tam olarak içermemektedir. Ancak getirdiği en önemli yenilik Yüksek Yargı kurumlarının ideolojik yapılanmalardan arınmasına imkân veren maddeleridir? dedi.

TSK sınırını bilecek!

?TSK, kendisini hiçbir otoriteye tabi görmeyen, mali, idari, adli ve askeri denetimlerini kendi içinde, kendi düzenlediği kurallara göre yapan, bir anlamda tamamen özerk bir yapıya ve işleyişe sahiptir? diyen Evirgen, ?Bu durum TSK'ya devlet idaresinde çok etkin bir konum ve toplumsal yaşamın her alanına müdahale imkanı vermektedir. Anayasa değişiklik paketinde yer alan askeri yargı alanındaki düzenlemeler, TSK'nın görev alanı dışındaki etki ve müdahale alanlarını daraltmaktadır. Mesela savaş hali dışında sivilleri askeri mahkemelerde yargılamaları mümkün olmayacaktır. Asker kişilerin askeri olmayan suçlarına adliye mahkemeleri bakabilecektir. Özellikle geçici 15. maddenin kaldırılması ile ?'Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karsı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde görülür'' hükmüne göre darbe hazırlığı-girişimi gibi suçlarından dolayı asker kişileri yargılamak daha mümkün hale gelecektir. Bu caydırıcı hükümler TSK'ni kendi sınırları içinde kalmaya zorlayan maddedir? dedi.

YAŞ Toplantısına vurgu

Evirgen sözlerini şu şekilde sürdürdü: ?Son Yüksek Askeri Şura toplantılarında yaşananlar ve alınan kararlar da göstermiştir ki; sadece doğru hukuki düzenlemeler tek başına yeterli değildir. Hukuku üstün tutacak, demokrasiye inanmış, yetkilerini bilen ve kullanabilen dirayetli milli irade temsilcilerine ihtiyaç var. TSK kamuoyunun kabullendiği ?'bundan sonra komuta kademesini artık siyasi otorite belirler'' olgusu bu gerçeğin somut bir ifadesidir.?

Başak Medya Ajans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber