YÖK Denetleme Kurulu'na göre KPSS'de kopya ihtimali var

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Esra KAYA

Kopya iddialarıyla tartışmalı bir duruma düşen KPSS ile ilgili Devlet Denetleme Kurulu, YÖK ve savcılık üç koldan araştırma yapıyor. YÖK Denetleme Kurulu raporunda ?Kopya ihtimali var? dedi. MEB de, bugün yapılacak öğretmen atamalarını erteledi.

DEVLET memurluğu için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiği iddiası ve YÖK Denetleme Kurulu'nun, ?Kopya ihtimali var? ön raporu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bugün yapacağı 30 bin öğretmen atamasını ileri bir tarihe ertelemesine neden oldu.

YÖK'te bayram mesaisi

YÖK, dün 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle resmi tatil olmasına rağmen ?KPSS mesaisi? yaptı. Denetleme Kurulu, dün Özcan başkanlığında olağanüstü toplanarak rapora son şeklini verdi. Kurul üyeleri, bugüne kadar elde ettikleri bilgileri Özcan'a sunup, şüphelenilen noktaları anlattı. 2010 KPSS sorularının sınav öncesi sızdırıldığı ve sınavda kopya çekildiği ihtimalinin ağırlık kazandığı sonucuna varıldığı belirtildi. Sınavda tam puan alan adayları inceleyen kurul, 3 bin 227 kişi yakın takibe alındığında, soruların elden ele dolaştığı fikrinin de kuvvetli olduğunu bildirdi. Raporda, şüpheli kişileri takibe devam edileceği, ancak asıl kaynağa savcılığın ulaşabileceği belirtildi. Savcılıkla ortak çalışma yapılması gerektiği görüşü de raporda yer aldı.

Raporu Çubukçu'ya sundu

Denetleme Kurulu üyelerini dinleyen Özcan, hazırlanan ön raporu Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya sunmak üzere dün Milli Eğitim Bakanlığı'na gitti. Çubukçu'ya şüphelenilen kişilerin isimlerinin yer aldığı listeyi ve raporu sunan Özcan, kopya ve soruların sızma ihtimalinin yüksek olduğunu, bu durumda yapılan atamaların diğer adayların haklarının gasp edilmesine yol açacağını söyledi. Özcan, Çubukçu'dan şüphelilerin suçları kesinleşinceye kadar atamaların ertelenmesini istedi.

Sınav iptali yok

Görüşmenin ardından MEB, atamaların ertelendiğini yazılı açıklamayla duyurdu. Açıklamada, şöyle denildi: ?ÖSYM Başkanlığınca yapılan değerlendirmelerde mevcut bilgi ve belgelerde 2010 KPSS sınavında usulsüzlük yapıldığına ilişkin kesin bulguya rastlanmadığı, konunun savcılığa intikal ettiği, ancak sınavın tümüyle iptal edilmesini gerektirecek bir durumun oluşmayacağı kanaati belirtilmiştir. YÖK Denetleme Kurulu'nun, 30 Ağustos tarihli soruşturma ön raporunda ulaşılan deliller neticesinde sınavın bütünlüğünü etkileyecek bir durumun ortaya çıkma ihtimali belirtilmiştir. Öğretmen adayları açısından telafisi güç hukuki ihtilafların yaratılmaması amacıyla durum netleşinceye kadar öğretmen atamalarının ertelenmesi uygun bulunmuştur.?

?Sorular bana gelse 81 puan mı alırdım?'

TÜRK Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un isim vermeden KPSS sorularının e-posta yoluyla gönderildiği adres olarak gösterdiği 24 yaşındaki B.S., çirkin bir iftiraya uğradığını belirterek, ?Geçen yıl KPSS'de 79.5 puan aldım. Sorular bana gelmiş olsaydı bu yıl 81 puan mı alırdım?? dedi. Isparta'daki evinin bahçesinde saman balyaları taşıyan Bursa Uludağ Üniversitesi sınıf öğretmenliği bölümü mezunu B.S. iki yıldır sözleşmeli öğretmenlik yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber