Anayasa değişikliğiyle işçi emeklisine % 8 zam göründü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memura verilen yüzde 8'lik zam işçi ve Bağ-Kur emeklilerini umutlandırdı. Referandumdan ?evet' çıkarsa yapılacak değişikliklerle memur emeklisinin yanı sıra bu iki grup da yüzde 8 zam alabilecek

HÜSEYİN ÖZAY

Yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerden memurlara, 2011 yılında yüzde 8 oranında zam kararı çıkması, 9.4 milyon emekliyi umutlandırdı. Söz konusu zamdan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin de yararlanıp yararlanmayacağı, 12 Eylül'de yapılacak referandum ile netleşecek. Anayasa paketine ?evet' oyu çıkmasıyla birlikte çıkarılacak uyum yasaları, 7.5 milyon işçi ve Bağ-Kur emeklisine de, memurlara verilen zamdan yararlanma hakkı sağlayacak. Yüzde 8'lik zam önerisi memur emeklilerini de sevindirdi. Mevcut düzenlemelere göre, memur emeklileri memurlara verilen zam oranlarından aynen yararlanabiliyor.

MEMUR EMEKLİLERİ SEVİNDİ

İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise geçmiş altı aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor. Örneğin, 2011 yılının ilk altı aylık döneminde, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine 2010 yılının son altı aylık enflasyon oranı kadar zam yapılacak. Söz konusu oranın da yüzde 4'ün altında olacağı tahmin ediliyor. Bu da, işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin memurlardan daha düşük zam almasına yol açacak.

PAKET EŞİT ZAMMIN YOLUNU AÇACAK

Anayasa paketinde ile, memurlara verilen tüm hakların aynen emeklilere de yansıtılması hakkı getiriyor. Paketin 12 Eylül'de kabul edilmesi halinde, memurlara verilen zamların emeklilere de yapılması için kapı açılmış olacak. Yine paketin kabul edilmesinin ardından, uyum yasalarının çıkması ve bu yasalarda da emeklilere aynı hakların verilmesi konusunda düzenleme yapılması gerekiyor. Bu düzenlemenin ardından, yüzde 8 oranındaki zamdan yararlanamayan yaklaşık 5.5 milyon işçi emeklisi ile 2 milyon 100 bin Bağ-Kur emeklisinin de aynı zamlardan yararlanmasının yolu açılacak.

Sahur zammı 2 milyar ek yük getirdi

Toplu görüşmelerde, 2011 yılı için memurlara yüzde 8 zamda anlaşmaya varılması Maliye'nin hesaplarını karıştırdı. Yüzde 8'lik oran, hesaplanan zam oranının yüzde 2.6'nın aşılmasına yol açtı. Bu durum da bütçeye ek 2 milyar liralık yük getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber