Polis ÖSYM'yi bastı... Komisyon üyelerinin bilgisayarlarına el koydu/ Video

Haber Giriş : 01 Eylül 2010 07:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın KPSS'de soruların çalındığı yönündeki iddialar üzerine başlattığı soruşturma kapsamında ÖSYM'deki bilgisayarların kopyalanmasına bugün de devam edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri ÖSYM'de bulunan 6 bilgisayara el koydu. Bilgisayarlardan 4'ünün dün kopyalanması işlemi tamamlanarak soruşturmayı yürüten savcılığa teslim edildi. Bugün de son iki bilgisayarın kopyalanma işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca, komisyon üyelerin cep telefonu kayıtları da incelemeye alındı.

(İHA)


KPSS'de kopya çekildiği iddiasında yeni gelişme: Polis, ÖSYM'ye baskın yaptı ve sınav sorularını hazırlayan komisyon üyelerinin odalarındaki bilgisayarlara el koydu


KPSS kopya iddiasında flaş gelişme... Baki Saçı'nın bilgisayarına el konuldu


Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen atamalarını ertelemesine neden olan KPSS'de kopya çekildiği iddiası ile ilgili soruşturma yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla ÖSYM'ye polis baskın yaptı. Polis, sınav sorularını hazırlayan komisyon üyelerinin kurumda kullandıkları odadaki bilgisayarlara el koydu. Ayrıca, yine savcılık kararıyla komisyon üyelerinin kullandıkları cep telefonları üzerinde izleme incelemesi başlatıldı.


YÖK'ün, kopya çekildiği ihtimalinin güçlü olduğu yönündeki saptamasını paylaştığı savcılık, kopyanın, sınav sorularının ÖSYM görevlilerince sızdırılmış olabileceği yönündeki iddiayı esas alarak, ÖSYM'ye polis baskını yaptırdı.

Soruşturmayı yürüten Savcı Şadan Sakınan, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne talimat vererek özel ekip hazırlattı. Ankara Emniyeti'nin bilişim uzmanlarından oluşan özel ekip öğleden sonra ellerinde savcılık ve mahkeme kararıyla ÖSYM'ye giderek KPSS sınavı için soru bankasını oluşturan komisyon odasında, komisyon üyelerince kullanılan bilgisayarlara el koydu.

Bilgisayarların tümünün imajları kopyalanarak, geçmişe dönük bütün bilgiler yedeklendi. Odadaki 6 bilgisayardan, yurt geneline internet yoluyla soru ya da bilgi dağıtılıp dağıtılmadığı, bu imajlar üzerinden incelenecek ve detaylı araştırılacak.

Cep incelemesi yapılacak

Savcılık komisyon üyelerinin bilgisayarlarının yanısıra kullandıkları cep telefonlarının son dönemde yaptıkları görüşmelerin incelenmesi için mahkeme kararı çıkarttı. Böylece şüpheli telefon bağlantısı olup olmadığı gün ışığına çıkartacak.

Bu arada, MEB'in öğretmen atamalarının ertelenmesi yönündeki kararın alınmasında Cumhurbaşkanına bağlı çalışan Devlet Denetleme Kurulu'nca yapılan uyarının etkili olduğu anlaşıldı.

TOLGA ŞARDAN-MİLLİYET


Düğümü savcılık çözecek

KPSS'deki iddiaların ardından savcılıktan özel bir ekip, soru hazırlama ve dağıtımdan kamera kayıtlarına kadar her şeyi inceliyor. Gerekirse, personelinin malvarlığı da araştırılacak

KPSS'de eğitim bilimleri sorularının sızdırıldığı ve kopya çekildiği iddialarının ardından dün önemli bir gelişme yaşandı. Soruşturmada adaylara yönelik incelemeyi sürdüren Savcılık, şimdi rotayı ÖSYM'ye ve personeline çevirdi. YÖK Denetleme Kurulu'nun ön raporundaki 'sızdırma iddiası ciddi' ve 'kopya olabilir' tespitleri ve öğretmen atamalarının ertelenmesinin ardından gözler Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na çevrildi. Soruşturmayı yürüten savcının talimatıyla özel bir ekip dün ÖSYM'de incelemelerde bulundu. Bilgisayar uzmanlarının da aralarında yer aldığı teknik ekibin personelin bilgisine başvurduğu da öğrenildi. Bazı illerdeki ÖSYM personelinin de bilgisine başvurulacağı kaydedildi. Savcılığın ÖSYM personelinin yanı sıra adı kopya iddialarına karışan şüphelilerin telefon kayıtlarıyla ilgili inceleme de yapması bekleniyor. Savcılığın soruşturması kapsamında, ÖSYM'ye giderek incelemelerde bulunan ekibin, soru hazırlamada, soruların seçilmesinde kurulan sistem bilgisyarlarını ayrıntılı incelemeye aldığı ve bazı bilgileri CD'lere kopyalayarak el koyduğu bildirildi. Özel ekibin soruların hazırlanması, dizgi aşaması, yazımı, seçimi, basımı ve dağıtımına kadar her türlü ayrıntı ile ilgili bilgi valdığı ve bazı evraklara el koyduğu da öğrenildi. Savcılığın yürüttüğü soruşturmada ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile üst düzey yöneticilerin de bilgisine başvurulması bekleniyor. Soruşturma kapsamında ÖSYM'nin kamera kayıtlarının da incelendiği belirtildi. Denetleme Kurulu'nun yeni tespitleri de savcılığa aktarılacak. Elindeki bilgileri Savcı Şadan Sakınan'a veren Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un 'ÖSYM'de soruları gören tüm personelin malvarlığının incelenmesi' için öneride bulunduğu belirtildi.

MAİL TESPİT EDİLMİŞ

Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında soruların gönderildiği e-posta adresleri tespit ediliyor. Savcılığın teknik destek aldığı Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, hotmail hesabının araştırıldığını söyledi. Sönmez, 'Baki Saçı'nın hotmail hesabındaki belgenin nasıl tespit edilebileceği soruldu. Sınav sorularının çalındığını ve birtakım insanlara servis edildiği tespit edilmiş. Ama servis edilen kişilerin bu soruları aldığını teyit etmeye çalışıyorlar. Yani Baki Saçı dahil, varsa diğer kişilerin ya e-posta hesaplarında ya da bilgisayarlarında bu soruları bulmaya çalışacaklar. Türkiye'deki bütün e-mailler Türk Telekom'un Ankara Gölbaşı'nda bulunan ana servis sağlayıcısından takip ediliyor. Bu telefon dinlemenin e-mail versiyonudur. MİT ve Bilişim Suçları Masası burada çalışır' dedi.

SAÇI'NIN EVİNDE ARAMA YAPILDI

Bu arada soruların maille kendisine gönderildiği iddia edilen Isparta'nın Yalvaç İlçesi Sücüllü Beldesi'nde oturan öğretmen adayı Baki Saçı'nın (24) evinde arama yapıldı. Jandarma Komutanlığı ekipleri,

Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla yaptıkları aramada, kendisine gelen soruları dağıttığı öne sürülen Saçı'nın bilgisayarına el koydu.

ATAMALAR DURDURULSUN

YÜZ BİNLERCE adayın kabusu haline gelen KPSS sınavındaki iddialar adayları da geriyor. Birçok aday atamaların ne zaman yapılacağını beklerken bazı adaylar sadece öğretmen atamalarının değil diğer tüm memur atamalarının durdurulması gerektiğini ifade ediyor. Savcılığın elde edeceği verilerin ardından sınavın iptal edilip edilmeyeceğine karar verilecek. Danıştay, 1980'den itibaren sınavlarla ilgili verdiği kararlarda, 'Sorular çalınsa bile sınav tümüyle iptal edilemez. Bu sınava göre atama yapılır. Aksi takdirde mağduriyet yaratılır' görüşünü benimsiyor.

TÜRK EĞİTİM-SEN DEVREDE

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, ellerindeki bilgi ve belgeleri teslim etmek için Savcı Sakınan'ı ziyaret etti. Koncuk, soruların sınav öncesinde gönderildiği iddia edilen hotmail uzantılı elektronik posta adresini de Sakınan'a verdiklerini belirterek, 'Eldeki en büyük delilin bu olduğunu düşünüyorum' dedi. Koncuk, Sakınan'la yaptığı görüşme sırasında, ÖSYM'de sınav öncesinde hazırlanan soruları görebilen tüm personelin malvarlığının araştırılması önerisinde bulunduğunu belirterek, 'Bu işe karışmayanlar böylece aklanacaktır. Ancak soruları sızdıranlar varsa ve bunu bir gelir artırıcı bir çaba olarak görüyorlarsa bunlar da açığa çıkacaktır' diye konuştu. Savcılığın geniş bir araştırma yaptığını ancak öncelikle KPSS'ye ağırlık verdiğini öğrendiklerini dile getiren Koncuk, Savcı Sakınan'ın düğümün çözümünde çok kararlı olduğunu belirtti.

Z. Kıvanç EL / AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber