EDS ile kesilen trafik cezasını belediye toplayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Eylül 2010 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Trafik Kanunu Tasarısı'na göre EDS ile ceza kesme yetkisi belediyelere devrediliyor. Belediyeler ile emniyet, ceza gelirini yarı yarıya paylaşacak.

Trafikte 2007 yılından bu yana uygulanan Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) sayesinde sürücüler ciddi anlamda kurallara uymaya başladı. İstanbul'da 143 noktada uygulanan 'EDS kameralı takip sistemi' ile kural ihlali yapan sürücülere cezalar anında kesiliyor.

Her gün binlerce kural tanımaz sürücü ceza yerken Hazine, binlerce lira kazanıyor. Ekimde başlayacak Meclis döneminde görüşülecek yeni Trafik Kanunu Tasarısı'nda, teknik cihazlarla (EDS) tespit edilen kural ihlalleri ile ilgili ceza kesme yetkisi emniyetten belediyelere devrediliyor. Tasarı yasalaştığında kent genelinde birçok noktayı kameralı sistemle donatan belediyeler önemli bir gelire ulaşacak. Belediyeler trafik cezalarından elde ettikleri gelirin yüzde 50'sini il emniyet müdürlüklerince talep edilen araç, gereç, teknolojik donanım ve diğer hizmet alımlarını yapmak üzere emniyet müdürlüğü emrine verecek. Trafik cezalarından elde edilen gelirin kalan yarısı ise trafik hizmetlerinde kullanılmak üzere belediye bütçesine kaydedilecek.

Şu anda İstanbul'da uygulanan, Ankara, İzmir ve Kayseri gibi şehirlerde ise deneme aşamasında olan sistem, kanun ile birlikte hızla Türkiye geneline yayılacak. EDS kameraları ile 12 Nisan 2007-30 Haziran 2010 arasında 903 bin 369 sürücüye 99 milyon 871 bin TL ceza kesildi. Kurulum maliyeti 4,5 milyon TL olan sistem ile 703 bin kırmızı ışık, 130 bin emniyet şeridi ve 68 bin tramvay yolu ihlali tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber