Arınç'tan bedelli askerliğe nokta

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Eylül 2010 12:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ''Genelkurmayın da Milli Savunma Bakanlığının da bedelli askerlik konusunda bir ümit verici yaklaşımı yok. Bu benim şahsi insiyatifimle gerçekleşecek bir konu da değil'' dedi.

Manisa Etv'de ''Anadolu Soruyor'' adlı programda canlı yayına konuk olan Bülent Arınç, Türkiye'nin yargıçlar iktidarı ve hukukun üstünlüğü arasında bir yol ayrımında olduğunu, yargıda toplumun yapısı dikkate alınmadan kararlar verildiğini belirtti.

Anayasa değişikliğinin bir günde olamayacağını, 2007 seçimlerinden sonra çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Arınç, parlamento içindeki ve dışındaki tüm partilerin daha sivil, demokratik bir anayasa talebini dikkate alarak yola çıktıklarını vurguladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun türbana özgürlük getireceğini söylediğine dikkati çeken Arınç, ''Beyefendi 'Ben gelince türban sorunu kendiliğinden çözülecek' diyor. Bize güvence vermeleri lazım'' dedi.

Anayasa değişikliği konusunda uzlaşma aradıklarını, ancak muhalefet partilerinin uzlaşma talebini duymazdan geldiğini, kapılarını kilitlediğini kaydeden Arınç, CHP'nin bir şey vermediğini, taarruz ettiğini, her şeyi kötü ve yanlış göstermeye çalıştığını söyledi.

BEDELLİ ASKERLİK KONUSU

Gazetecilerin sorularını yanıtlarken bedelli askerlik konusuna da değinen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şöyle konuştu:

''Bedelli askerliğe ihtiyaç vardır. Benim şahsi görüşüm de budur. Birileri bana yanlış yapıyorsun diyebilir ama ekliyorum askerlik konusu Milli Savunmanın, Genelkurmayın ihtiyacına bağlıdır. Genelkurmay Başkanlığı kendi içinde yaptığı çalışmayla benim asker ihtiyacım şu kadardır, bu ihtiyaç karşılanmadığı için ben bedelli istemiyorum derse, Milli Savunma Bakanlığı da bu görüşü verirse biz bu görüşe uyarız. Ama ben imkan ve fırsat olduğu takdirde bedelli askerliğin doğru olduğuna inanıyorum. Bu benim şahsi görüşüm, bunu da savunurum. Genelkurmayın da Milli Savunma Bakanlığının da bedelli askerlik konusunda bir ümit verici yaklaşımı yok. Bu benim şahsi inisiyatifimle gerçekleşecek bir konu da değil. Keşke asker askerliğini yapma konusunda ihtimam gösterse sivil de kendi işine baksa. Asker ihtiyacı ne kadardır ben ona karışmam. Elindeki asker gücünü nerede nasıl kullanacaklarını onlar daha iyi bilirler.''

Kendisine yönelik suikast girişimi hakkındaki süreç konusundaki soruyu da yanıtlayan Bülent Arınç, ''Ben o günden bu yana ne savcıyı ne hakimi görmüş değilim. Bu konuyu çok konuştuk, kapatılmış değil. Kapatılırsa takipsizliğe bağlanması lazım. Benim şu anda aldığım bilgiler özellikle kozmik odada yapılan incelemelerin iddianame haline gelmediğidir'' dedi.

YAŞ KARARLARI

Yüksek Askeri Şura'nın Silahlı Kuvvetler içindeki terfileri, atamaları düzenlediğini ifade eden Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu kurulun başkanı olduğunu hatırlattı.

Genelkurmay başkanları, kuvvet komutanları ve ordu komutanlarının atanmasında sistemin aşağıdan yukarı işlediğini, en son da Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı imzasını istediğini kaydeden Bülent Arınç, şöyle devam etti:

''Dolayısıyla son şura için yapılan tartışmalarda hükümet kendi yetkisini, Cumhurbaşkanı kendi yetkisini kullanmıştır ve bu hukukidir. Geçmişte böyle bir temayül vardı bu niye kullanılmadı demek mantık dışıdır. Hukuka uygundur, aşağıdan yukarı teklif gelir, son imza yürütmeye aittir. Yürütme kendi hakkını kullanmıştır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber