Protokol krizlerine yeni düzenleme

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık, ulusal ve resmi bayram törenlerindeki tebrik kabullerine yeni düzen getirdi. Genelkurmay Başkanı tebrikleri Başbakan'la birlikte kabul edecek. Milletvekilleri de valilerin arkasında yer alacak

ÖNDER YILMAZ Ankara

Aydın'da, önce 30 Ağustos kutlamalarında, sonra da kentin düşman işgalinden kurtuluşu törenlerinde Vali Hüseyin Avni Coş ile muhalefet milletvekilleri arasında yaşanan protokol krizlerinin ardından, Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümünde de ?mini bir durma yeri krizi' yaşandı.

Tek başına kabul yok

Başbakanlık da, Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikte yaptığı değişiklikle, tebrik kabullerine yeni bir düzenleme getirdi. Buna göre, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı ile 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın başkentteki tebrikatında Meclis Başkanı veya Başbakan, tebrikatı koordinatör kurum temsilcisi ile birlikte kabul edecek ve önde yer alacak.

Bu değişiklik, Genelkurmay Başkanları'nın 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle Genelkurmay Karargâhı'nda yaptığı tebrik kabulünü TBMM Başkanı ile Başbakan'la birlikte gerçekleştireceği tartışmasına yol açtı.

Eski Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü emekli Büyükelçi Oktay Aksoy, ?Değişikliklerden, 30 Ağustos Bayramı'ndaki kabullerde Meclis Başkanı ve Başbakan'ın tebrikata dahil edilmesi anlamı çıkıyor. Yani tek başına tebrikleri kabul olmayacak artık? dedi.

Milletvekili validen sonra

Başbakanlık son günlerde Aydın ve Sivas'ta valilerle milletvekilleri arasında yaşanan protokol tartışmalarına da son verecek düzenlemeler yaptı. Buna göre, mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak törenlerde milletvekilleri, şeref tribününde vali, garnizon komutanı ve belediye başkanından sonra yer alacak.

MİNİ YER KRİZİ

Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümünde, mini bir yer krizi yaşandı. Vali Celalettin Güvenç, Başbakan?Yardımcısı Arınç'ı, Belediye Başkanı Cengiz?Ergün'le arasına almak isteyince, 1.?Piyade Er Tugay Komutanı Tuğgeneral?Mustafa Şenol, kendisine gösterilen protokol sıralamasına uyulmadığı gerekçesiyle itiraz etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber