Öğretmen nakilleri zorlaşıyor

Haber Giriş : 10 Mart 2005 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin özür gerekçesi ile yer değiştirmelerini (tayin) ?istismar edildiği? gerekçesiyle zorlaştırıyor. Boşanmayı da ?özür' kapsamından çıkarmaya hazırlanan bakanlık, evlilik (eş durumu) nedeniyle yapılacak tayini ise ?stajyerliğinin kalkmasına' bağlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ?tayin için evlilik yapılması veya boşanılması, çalışmadığı halde eşin SSK ve Bağ-Kur primi ödenerek sigortalı gösterilmesi, kolay sağlık raporu alınması' gibi şekillerde ?istismar edilen' özür grubu öğretmen tayinlerine sınırlama getiriyor. Çalışmaları süren yeni düzenlemeye göre boşanma tayin sebebi olmaktan çıkıyor. Mevcut durumda eşinden boşandığını olay tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde belgelendirenler, başka bir ile tayin isteyebiliyor.

Üzerinde çalışılan yeni düzenleme, en çok yeni evlenecekleri etkileyecek. Mevcut durumda, eğitim öğretim yılının birinci döneminde tamamlanan ?aday hazırlık eğitimi'ni alan öğretmenler, bir yıl süren stajyerliği kalkmadan tayin isteyebiliyor ve yarıyıl tatilinde eşinin bulunduğu bir ile tayin ediliyor. Yeni düzenleme ise yeni atanan öğretmenin ancak 1,5 yıl sonra eşinin bulunduğu ile tayin olabilmesine imkan tanıyor. Öğretmenlerin genel olarak eylül ayının ilk günlerinde atanması nedeniyle stajyerlikleri de en erken bu tarihte kalkabiliyor. Eylülde stajyerliği kalkan bir öğretmen eş durumundan tayin istese bile, yer değişikliklerinin yarıyıl ve yaz tatilinde yapılıyor olması nedeniyle sömestr tatilini beklemek zorunda kalacak.

Öte yandan bir öğretmenin eş durumundan tayin isteyebilmesi için eşinin bir yerde memur, işçi veya Bağ-Kur'lu olarak çalışması gerekiyor. Memurlar için hiçbir sorun bulunmazken, eşi SSK ve Bağ-Kur'lu olanlardan istenen prim ödeme gün sayısı artırılıyor. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur'lular için halen ?geriye dönük bir yıl içinde en az 240 gün (8 ay)' olarak uygulanan süre, ?son iki yıllık süre içinde en az 480 gün (16 ay)' olarak değiştiriliyor. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, öğretmenler tayin olmak için, parasını ödeyerek eşini 240 gün (8 ay) SSK veya Bağ-Kur'lu gösteriyor, sonrasında tayinini istiyor. Sürenin iki katına çıkarılması nedeniyle ödenecek paranın artacak olmasının öğretmenleri bu yöndeki girişimlerden alıkoyması bekleniyor.

?Hayatî tehlike' şartı

Sağlık özrü nedeniyle tayin isteyenlerin önüne geçmek için ise tam teşekküllü hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporlarına ?hayati tehlike' yazılması istenecek. Öğretmenin sağlık durumu özründen yer değiştirme isteğinde bulunulabilmesi için, ?kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından birinin uzun süreli tedavi gerektiren bir hastalığa yakalandığının ve bu hastalığın tedavisinin yapılamadığı veya kesintiye uğradığı hallerde hayati tehlike arz ettiğinin son altı ay içinde alınmış sağlık kurulu raporunda belirtilmesi' gerekecek. ?Hayati tehlike' şartının da rapor verecek doktorları caydırması hedefleniyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber