'Evet' kararı, başörtüsüne de özgürlük kapısını açtı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 14 Eylül 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Anayasa'yla en köklü değişim yargıda hissedilecek. AYM'nin yapısındaki değişiklik ve Anayasa değişikliğinin iptali için gereken oy sayısının artırılması, türban yasağını kaldırmaya yönelik bir düzenlemenin iptalini neredeyse imkansız hale getirdi

Anayasa değişikliğin yürürlüğe girmesiyle AYM'nin üye sayısı 11 asıl, 4 yedek üyeden, 17 üyeye çıkacak ve yedek üyelik kalkacak. Anayasa Mahkemesi'nin 3'ü Cumhurbaşkanı Gül, biri de 10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından seçilen 4 yedek üyesi asıl üye olacak. Böylece 17 üyeli olacak AYM'de Gül'ün seçtiği üye sayısı 5 olacak. TBMM ise Sayıştay ve baro başkanlarının göstereceği 3'er aday arasından 2 üyeyi seçecek. Anayasa değişikliğindeki düzenlemeye göre Meclis?in yapacağı seçimde oylamaya katılan üyelerin salt çoğunluğu yeteceği için AKP'nin istediği adaylar mahkemeye üye olacak.

Böylece AYM, 8. Cumhurbaşkanı Özal tarafından seçilen bir (Haşim Kılıç), 9. Cumhurbaşkanı Demirel tarafından seçilen bir (Fulya Kantarcıoğlu), Sezer tarafından seçilen sekiz (Osman Paksüt, Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Fettah Oto, Serdar Özgüldür, Şevket Apalak, Serruh Kaleli, Zehra Ayla Perktaş), Gül tarafından seçilen beş (Recep Kömürcü, Alparslan Altan, Burhan Üstün, Engin Yıldırım, Nuri Necipoğlu) ve TBMM'nin seçeceği iki yeni üyeden oluşacak.

Türbanda iptal zor

Değişikliğe göre artık Anayasa değişikliklerinin iptali için 5'te 3 değil, 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak. Yani üniversitelerde türban yasağını kaldırmak için yapılacak olası bir Anayasa değişikliğinin iptali için 17 üyeden en az 12'sinin oyu gerekecek. Sadece 6 üyenin ?ret? oyu kullanması halinde bile değişiklik iptal edilemeyecek. Değişiklikten önce ise iptal için 11 üyeli heyette en az 7 üyenin oyu gerekiyordu. Anayasa değişikliğine ilişkin son AYM kararında, Gül'ün seçtiği 2 asıl üye (Nuri Necipoğlu ve Engin Yıldırım) Anayasa değişikliklerinin içerik denetimine Başkan Haşim Kılıç ve üye Serruh Kaleli ile birlikte karşı çıkmıştı. Bu yüzden kısmi iptal kararı 4'e karşı 7 oyla, kritik sınırda alınmıştı. Şimdi Gül'ün seçtiği 3 yedek üye de asıl üye olarak heyete katılıp oy kullanacak. Ayrıca TBMM'de AKP çoğunluğu tarafından seçilecek 2 yeni üyenin kullanacakları oylarla Gül ve AKP tandanslı üyelerin toplam oyu 7'ye çıkacak. Kılıç ve Kaleli'nin içerik denetimine yine karşı çıkması yönündeki güçlü olasılık da eklendiğinde, ret cephesinin oyları 9'a çıkabilecek. Bu yüzden olası bir Anayasa değişikliğinde iptal için gereken 12 oyun çıkması neredeyse imkansız olacak.

Yeni başkan gelecek yıl seçilecek

2015 yılına kadar AYM üyeliği devam edecek olan Kılıç'ın başkanlık görevi de Ekim 2011'de dolacak. Kılıç yeniden aday olabilecek. AYM Başkan Vekili Osman Paksüt'ün de aynı tarihte görev süresi bitecek.

Üyelerin görev süreleri göz önüne alındığında Gül'ün görev süresi 5 yıl olursa 2 üye, 7 yıl olursa 4 üye daha seçecek.

Yeni HSYK'da Eminağaoğlu, Kaçmaz ve Cihaner dosyaları görüşülecek

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesiyle yapısı tamemen değişecek olan HSYK, birçok önemli konuda kritik kararlar verecek. Değişiklikle halen 7 asıl 4 yedek üyeli HSYK'nın üye sayısı 22 asıl, 12 yedek üye olacak. Kurul'a 30 gün içerisinde yeni üyeler seçilecek. Yeni üyelerden 4'ü, Cumhurbaşkanı Gül tarafından, avukatlar ve üst kademe yöneticileri arasından seçilecek. Diğer 10 asıl 6 yedek üye yerel mahkeme hakim ve savcıları arasından seçilecek. HSYK'nın yenilenen yapısının alınacak kararlara etkisi ise merak konusu oldu. Mevcut üyeler azınlıkta kalacakları için Ergenekon savcılarının soruşturulması ve görev yerlerinin değişmesi gibi talepler reddedilerek, uzun süredir çıkmayan ünvanlı hakim ve savcı kararnamesi çıkartılabilecek. Yeni HSYK, meslekten çıkarılmaları istemiyle hazırlanan disiplin raporları bugüne kadar Adalet Bakanlığı'nca sevk edilmeyen eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz gibi isimlerle ilgili de karar verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber