Arıoğlu, Başbakanlık Müsteşarı'na tavır aldı

Haber Giriş : 11 Mart 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelirler Genel Müdürü Arıoğlu, Meclis'e sevkedilen Gelir İdaresi Tasarısı'nda gerekli değişikliklerin yapılacağını duyurdu. Bu açıklama, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e tepki olarak yorumlandı

Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu gelir idaresinin teşkilat yapısını değiştirecek yasa tasarısıyla ilgili olarak personele hitaben yaptığı duyuruda "gerekli değişiklikler yapılacak" mesajını iletti. Duyuruyla Maliye'de bir ilki gerçekleştiren Arıoğlu, bürokrat sıfatını kullanarak Bakanlar kurulu imzasıyla Meclis'e sevkedilen Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'na "müdahale edileceğini" açıkladı.
Arıoğlu'nun imzasıyla Gelirler Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayımlanan duyuru, "Sevgili meslektaşlarım" hitabıyla kaleme alındı. Hükümet tasarısında eksiklikler bulunduğu belirtilen duyuruda, "Bunların (eksiklerin) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmesi aşamasında düzeltilmesi için sayın Bakanımız'ın bilgisi dahilinde gerekli önergeleri hazırlamış bulunuyoruz" denildi.

'Bakanlık tepkisi' yorumu
Maliye kulislerinden edinilen bilgilere göre, Arıoğlu aslında hükümeti değil, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'i hedef tahtasına koydu. Arıoğlu'nun görüşleri tasarıda kendi görüşlerinde ısrar eden Dinçer'e karşı "bakanlık tepkisi" diye değerlendirilirken, açıklamanın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Müsteşar Hasan Basri Aktan'dan tam destek alınarak yapıldığı öğrenildi. "Tahriklere kapılmayın" denilen ve personele "ricada" bulunulan duyuruda özetle şu görüşlere yer verildi:

Müdür yardımcısı ve şef kadrolarının yeniden ihdası, denetmenlikten geçen ve kamuda görev yapanların yeterlik sorunu, Grup Başkanlığı ve Grup Müdürlüğü kadrolarına Vergi Dairesi Müdürü, Gelir Müdürü, Takdir Komisyonu Başkanı ve Devlet Gelir Uzmanlarının da eklenmesiyle ilgili değişiklik önergeleri hazırlandı.
Tespit edilen eksikler dışında herhangi bir personel veya personel grubununun kadrolarının iptali ve azaltılması söz konusu değildir. Yapılmak istenen fiili kadro durumuna göre ihtiyaç fazlası ve fiilen boş olan kadroların iptalinden ibarettir.
Genel müdür olarak çalışanların haklı taleplerinde yanında olacağım. Meseleleri Maliye Bakanlığı personelinin ve yöneticilerinin ağır başlılığı ile çözmeyi denemeliyiz. Hiçbir çalışan telaşla hareket etmemeli ve tahriklere kapılmamalıdır.

Gelir İdaresi'ne AKP'li bile karşı
IMF'nin yeni stand - by için TBMM'den çıkarılmasını istediği Gelir İdaresi Tasarısı'na Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sert eleştiriler yöneltildi. CHP milletvekillerinin yanı sıra AKP'li Ali Osman Sali de tasarıyı sert bir dille eleştirdi. Tartışmaların ardından, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın karşı çıkmasına rağmen, tasarı alt komisyona gönderildi. Öte yandan kendilerini bölge müdürlüklerine bağlamasını öngören tasarıya karşı çıkan vergi daireleri dün ve bugün büyük şehirlerde beyanname almama ve işi yavaşlatma kararı aldı. Maliye Bakanlığı da gelir vergisinde beyanname verme süresini 15 gün uzatarak beyanname verme döneminin 31 Mart akşamı sona ereceğini bildirdi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber