Okulda yaralanmalara dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Eylül 2010 23:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özellikle küçük yaştaki çocukların teneffüslerde çok fazla çarpıştıklarını söyleyen uzmanlar, okulda vurma, çarpma ve düşmelere bağlı sorunlara sık rastlandığını söylüyor.

Spor yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Levent Köstem, eğitim öğretim yılı başlangıcında özellikle küçük yaştaki çocuklarda vurma, çarpma ve düşmelere bağlı şikâyetlere sık rastladıklarını söyledi.

Köstem, derste sıkılan çocukların ders aralarında koşturduklarını, çok fazla çarpışma yaşandığını, çarpışmayla oluşan yarık ve kırık sorunlarına ilişkin şikâyetlerin arttığını belirtti.

El bileği ve dirsek üzerine düşmelerin fazla olduğunu kaydeden Köstem, ''Bu yaş grubunda büyüme kıkırdağı kırıkları ve kaymaları görüyoruz. Merdiven kazaları çok oluyor, okullarda yukarı aşağı koştururken düşüyorlar. İlkokul çocukları okul bitip eve geldiklerinde de sıkılıyorlar. Bisiklet kazaları da oldukça fazla oluyor'' diye konuştu.

Levent Köstem, ilköğretim çocuklarının henüz oyun çağında olduğunu, çarpışma ve düşmelerin çok fazla önlenemeyeceğini, derslerin oyun formuna sokularak çocuklar için eğlenceli hale getirilmesi gerektiğini savundu.

Okul mekânlarının da çocukların güvenliğine yönelik olarak düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Köstem, ''İtişip kakışmalar açısından öğretmenlerin de çok dikkatli olması, çocukları uyarması gerek'' dedi.

ÇANTAYA DA DİKKAT EDİLMELİ

İlköğretim öğrencilerinin kullanacakları çantaya da dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Köstem, ağır çanta taşıdıkça sırt kamburluklarının geliştiğini söyledi.

Öğrencilerin tek taraflı çantalar değil, sırt çantaları kullanmasını öneren Köstem, okul çantalarının hafif olması gerektiğini de dile getirdi. Özellikle 10-12 yaş arası çocuklarda zincir kemiği eğrilikleri ortaya çıktığını kaydeden Levent Köstem, ''Burada anne babaların çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların omuzlarında yükseklik farkı, gövdelerinde rotasyon farkı, bellerinde aşırı çukurluk gördüklerinde bir ortopedi uzmanına başvurmaları ve sırt eğriliğini kontrol ettirmeleri şart'' diye konuştu.

Derslerde aşırı eğilerek ya da bilgisayar başında çökerek oturmaların da duruş bozukluklarına neden olabileceğini anlatan Köstem, aile ve çocukta konuyla ilgili farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber