Mevsimlik işçilere çadırda kamu hizmeti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2010 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışmak için bulundukları şehirlerden başka yerlere gitmek zorunda kalan binlerce mevsimlik işçi bulundukları yerlerde de kamu hizmetinden yararlanacak. Bu amaçla Diyarbakır İl Tarım Müdürlüğü binlerce işçiyi kapsayacak bir eylem planı hazırladı. Diyarbakır Valiliği'nin desteklediği ve pilot il seçilen Diyarbakır'da 2 yıl uygulanacak proje, başarılı olması halinde Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü, mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma koşullarının ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi stratejisi ve eylem planı hazırladı. "Diyarbakır Seyyah Çalışanlarını Ağırlıyor" başlığıyla hazırlanan proje sayesinde mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin geçici olarak barınmaları için 'Toplulaştırılmış Çadır Yerleşim' yerleri kurulacak. Buradaki işçiler tüm kamu hizmetlerinden yararlandırılacak.

Diyarbakır İl Tarım Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, eylem planı kapsamında, göç mevsiminde, mevsimlik gezici tarım işçilerinin 16 ildeki şehirlerarası ulaşımlarının ucuzlatılması veya sağlanması yönünde tedbirlerin alınacağını söyledi. Gerek görülmesi halinde işçilerin ikametgâhlarından çalışacakları yerlere ve tarladan konaklama mahalline ulaşımları esnasında yol güvenliklerini sağlayacaklarını belirten Koçkaya, "Mevsimlik gezici tarım işçilerinin asgari imkânları haiz, yeterli, güvenli ve sağlıklı konaklama alanlarında barınmaları sağlanacaktır." dedi.

'ÇOCUK İŞÇİLERE SEYYAR EĞİTİM VERİLECEK'

Tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağında olan ancak eğitimden uzak kalan çocuklarının tamamının eğitim hizmetlerine ulaşmasının sağlanacaklarını belirten Koçkaya, "Çocuklarının yeterli eğitim almaları amacıyla yatılı bölge okullarına kayıtları sağlanacak. Bu imkân olmazsa eylem planında öngörülen seyyar eğitimden yararlandırılmaları sağlanacak." şeklinde konuştu.

İşçilerin sağlığını ve güvenliğini de düşündüklerini anlatan Koçkaya sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenli aralıklarla sağlık kontrolleri gerçekleştirilecek, barınma yerlerindeki su ve çevre temizliği sağlanacak. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri konularında göç alan veya veren tüm illerde bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Uzman ekipler tarafından bulaşıcı hastalıklar, erken tanı yöntemleri, aile planlaması ve gebelik dönemi, çevre ve kişisel temizlik kuralları, su kullanımı, beslenme yetersizliği ve iyot kullanımı, gıda güvenliği, çocuk ve bebek bakımı, anne sütü verilmesi, aşılamanın önemi, temel ilkyardım bilgisi, ruh sağlığı gibi konularda bilgi verilecek. Kolluk kuvvetleri aracılığıyla konaklama alanlarının ve mevsimlik gezici tarım işçilerinin güvenliği sürekli sağlanacak, gece ve gündüz mutat zamanlarda devriye faaliyetleri yapılacak."

İşçilerinin sosyal güvenlikleri için de Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı devreye girecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber