Rektör adayından ilginç vaatler

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Üniversitesi'nin 21-22 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan üniversite rektörlük seçimlerinde aday olan Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü öğretim üyesi 61 yaşındaki Prof. Dr. Zekeriya Günay, öğretim üyelerine mail göndererek seçilmesi durumunda neler yapacağını anlattı. Rektör olması durumunda Türk kültürüne ve diline önem vereceğini kaydeden Günay, "Herkesin içinde utanmadan sıkılmadan sarmaş dolaş öpüşen öğrencilere tahammül gösterilmeyecek" dedi. E-mail yolu ile adaylığını açıklayan Zekeriya Günay, "Yapmak istediklerimi anlattım. Benim için Türk dilinin geliştirilmesi ve öğrencilerimizin erdemli olarak yetiştirilmesi önemli" diye konuştu.

"ÖPÜŞEN ÖĞRENCİLERE TAHAMMÜL GÖSTERİLMEYECEK"

Kendisini, "Çok çalışkan, Atatürk ve Türk milleti sevdalısıdır; hümanist ve milliyetçi-sosyalist bir dünya görüşüne sahip" biri şeklinde tanımlayan Prof. Dr. Günay'ın rektör seçilmesi halinde Muğla Üniversitesi'nde çevresine duyarlı öğrencilerin yetiştirileceğini kaydetti. Vaatleri arasında bulunan 'Yere izmarit atan öğrenciye tahammül gösterilmeyecek', 'İçtiği suyun pet şişesini, lüks sigarasının paketini, yediği çikolatanın kâğıdını fütursuzca yere atan, herkesin içinde utanmadan sıkılmadan sarmaş dolaş öpüşen öğrencilere tahammül gösterilmeyecek' sözlerinin yanlış anlaşılmaması gerektiğini kaydeden Günay, "Zaten bu tür davranışları sergileyen öğrenci sayısı çok az. Ama bir üniversitede okuyan, eğitim alan bir öğrencinin bu tür davranışlarda bulunmaması gerekiyor. Bu sadece Muğla Üniversitesi'nin değil Türkiye'nin bir sorunu. Bu sorunun çözümüde eğitimden geçer. Ben de üniversitemizde bu davranışları sergileyen öğrencilerimizi eğitilmeleri için çaba göstermemiz kanısındayım" diye konuştu.

"MUĞLA ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİM DİLİ TÜRKÇE OLACAK"

'Kemalist' olduklarını ileri sürenlerin bile unutmuş olduklarını öne sürdüğü Kemalizm'in 6 ilkesine sözde değil, özde bağlı olacaklarını belirten Prof. Dr. Günay, "Herkesin dinsel inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan, gönül rahatlığıyla yaşayabildikleri bir özgürlük ortamı oluşturulacak ve laisizm gereğince her türlü dinsel inanışa eşit mesafede olunacaktır" ifadelerini kullandı.

Günaş, dil konusunda şu görüşlere yer verdi: "Azimli ve kararlı olunursa, bazı sorunlar Büyük İskender'in Gordion Düğümünü çözdüğü gibi kolayca çözülebilir. Türk ulusunun dili yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarılmalıdır. Bu Atatürk ilkesi gereği yapılacaktır. Çağın bilim dili İngilizceye önem verilirken, Muğla Üniversitesi'nde eğitim dili Türkçe olacaktır. Lisans ve ön lisans bölüm ve birim adları Türkçeleştirilecektir. Kürtçe, Lazca, Çerkezce gibi zenginliklerimizin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalara da açık olunacaktır. Akademik yükselmelerde yabancı dilin ön koşul olmaması için çalışılacaktır. Ama ilk başta Türk diline önem verilecek. Özellikle yardımcı doçentlerimizin, doçent olması için gereken şartların başında yabancı dil bulunuyor. Birçok arkadaşımız bu nedenle doçentliğe geçiş yapamıyor. En verimli dönemlerinde kendi alanlarında ki konularda araştırma yapmak yerine yabancı dillerini geliştirmeye çaba gösteriyorlar. Bu da onları kendi işlerinden soğutuyor. Elbette yabancı dil önemli ama bunu Türk dilinin geliştirilmesinin önüne koymamak gerek. Ben de bu sorunu gördüğüm içim bildirgemde bu konuya yer verdim."

Japon üniversitelerinde Kendo, Aykido gibi Japon Milli Sporları bölümleri bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Günay, adaylık beyannamesinde, "Dualı Spor, Peygamber Sporu denilen minder, yağlı, karakucak güreşlerimizin yaşatılması ve geliştirilmesine yönelik akademik çalışmalar başlatılacaktır" derken, rüşvetçi ve kopyacılarla savaş vereceğini belirtti.

"AMANSIZ SAVAŞIM DEVAM EDECEK"

Kendisinin yetiştirilmesinde toplumun menfaatlerinin kendi menfaatlerimizden önünde geldiği öğretildiğini anlatan Günay, "Bizler eğitilirken erdemliliği her zaman ön planda tuttuk. Ben erdemli, dürüst, ülkesini seven bir kişi olarak yetiştirildim. Ölünceye kadar da bu düşüncelerimi koruyacağım. Eğitimsiz eğitimciler, bilgisiz hocalar, sahte aydınlar, torpilciler, hak yiyenler, vurguncular, yalancılar, talancılar, sahtekarlar, rüşvetçiler, kopyacılar, saygısızlar, baştan savmacılar, magandalar, köşe dönücüler, karaktersizler, hilebazlar, düzenbazlar, dolandırıcılar, kalleşler, korkak fareler, avantacılar, sömürücüler, hırsızlar, asalaklar kalleşler, çıkarcılar, iftiracılar, hainler, haksız kazanmış gözü doymaz zenginler ile amansız savaşımı sürdüreceğim. Muğla Üniversitesi bir erdemlilik merkezi olacaktır. Erdem varsa, bilgi de vardır" dedi.

İŞTE VAATLER

- Yere izmarit atan öğrenciye tahammül gösterilmeyecek

- İçtiği suyun pet şişesini, lüks sigarasının paketini, yediği çikolatanın kâğıdını fütursuzca yere atan, herkesin içinde utanmadan sıkılmadan sarmaş dolaş öpüşen öğrencilere tahammül gösterilmeyecek.

- Üniversitede, kopya çeken, hocalarına saygısızlık yapan, kapılarda karşı karşıya geldikleri hocalarına yol verme nezaketini gösteremeyen öğrenciler terbiye edilecek.

- Herkesin dinsel inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan, gönül rahatlığıyla yaşayabildikleri bir özgürlük ortamı oluşturulacak ve laisizm gereğince her türlü dinsel inanışa eşit mesafede olunacaktır.

- Çağın bilim dili İngilizceye önem verilirken, Muğla Üniversitesi'nde eğitim dili Türkçe olacaktır. Lisans ve ön lisans bölüm ve birim adları Türkçeleştirilecektir.

- Kürtçe, Lazca, Çerkezce gibi zenginliklerimizin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalara da açık olunacaktır.

- Dualı Spor, Peygamber Sporu denilen minder, yağlı, karakucak güreşlerimizin yaşatılması ve geliştirilmesine yönelik akademik çalışmalar başlatılacaktır.

ADAY SAYISI 7'YE ULAŞTI

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Şener Oktik'in görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala rektör adayları sayısı Zekeriya Günay'ın adaylığını açıklaması ile 7'yi buldu. Geçtiğimiz hafta içinde Öğretim üyelerinden Edebiyatçı Prof. Dr. Namık Açıkgöz, Kimyacı Prof. Dr. Mansur Harmandar, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Rektör Yardımcısı Ziraatçı Prof. Dr. İbrahim Yokaş, Tıpçı Prof. Dr. İrfan Palalı ve Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Lale Afrasyap adaylıklarını açıklayan isim oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber