İntihar eden erin ailesine tazminat

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Ekim 2010 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) askerliği sırasında intihar eden piyade eri durduramadığı, onur kırıcı davranışlara maruz kalmasını engelleyemediği için devleti 36 bin TL tazminat ödemeye mahkûm etti. Üç yıl önce Antalya'da görev yapan bir piyade er, nöbet tutarken, G-3 piyade tüfeğini karın ve kafa bölgesine dayayıp ateş ederek, intihar etti. İntihar olayının ardından anne ve babasıyla kardeşleri toplam 178 bin TL'lik maddi- manevi tazminat davası açtılar.

AYİM: Onur kırıcı davranış engellenmedi

AYİM 2'nci Dairesi, intihar eden erin ailesinin davasını kabul etti ve oybirliği ile tazminata hükmetti. 7 Eylül tarihli kararda, özetle şöyle denildi: ?Dava konusu olayda mütevefanın (intihar eden er) nöbet sırasında kendisini nöbet silahı ile vurarak, intihar etmesi eylemini idari nitelikte bir eylem veya böyle bir eylemin sonucu olarak kabul etmeye hukuken imkân bulunmamakla birlikte, mütevefanın sporda başarısız olması nedeniyle yapılacak denetlemelerde yeterli bedeni kabiliyet seviyesine ulaşması için çalıştırılırken, hakarete ve küfre maruz kalmasının kendisinde yarattığı etki sonrasında intiharın gerçekleştiği gözönüne alındığında, meydana gelen olayda idarenin onur kırıcı davranışları engellememesinin intihar olayında katkıda bulunan bir neden olduğu; ancak intihar olayının ilgilinin kendisini bilerek, görev gereği kendisine teslim edilen silah ile vurması şeklinde meydana gelmesinin mütevefanın ağır kusuru olduğu, davacının zararının, mütevefanın kusuru da dikkate alınarak, davalı idarece hizmet kusuru ilkesi gereğince karşılanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.?

Devlet, 36 bin TL tazminat ödeyecek

AYİM bu gerekçeyle davacı anne için 12 bin, baba için 8 bin TL maddi, 6'şar binden toplam 12 bin TL manevi ve iki kardeşe de 2'şer bin TL manevi olmak üzere 36 bin TL tazminatın yasal faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber