Bundan böyle okullar da öğrenciler gibi not alacak

Haber Giriş : 13 Mart 2005 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü 'beyaz bayrak' projesi ile bundan böyle okullar da öğrenciler gibi not alacak. Temizlik kurallarına uyan okula beyaz bayrak asılacak.

YAKUP BULUT / ANKARA
Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın işbirliği ile ilköğretim okullarında "beyaz bayrak" projesi başlatılacak. İki bakanlık, çocuk sağlığını korumak için hazırlanan projeyle ilgili çalışmaları sürdürüyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın birlikte kamuoyuna açıklamaları beklenen projeye göre, sağlık standartları yeterli seviyede olan okullar "beyaz bayrak" sahibi olacak. "Beyaz bayrak" uygulamasına özel okullar dahil edilirken, eğitimin önemli bir parçası haline gelen dershanelerin de yeni uygulamaya dahil edilmesi düşünülüyor. Beyaz bayrakların geçerliliği 2 yıl olacak ve 2 yılın sonunda temizlik koşulları sürdürülmüyorsa bayrak geri alınacak.

Puan verilecek

Yeni uygulamaya göre, okullar temizlik ve sağlık koşulları bakımından yeni bir sistemle teftiş edilecek. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı ve MEB yetkililerinin de üzerinde çalıştığı bir not çizelgesi ile tüm okullar ortak değerlendirme üzerinden puanlamaya tâbi tutulacak. 100 puan üzerinden değerlendirilecek okullardan alt limiti tutturamayanlar için farklı yaptırımlar uygulanırken, sağlık koşulları bakımından notu yüksek olan eğitim kurumları ise ödüllendirilecek. Beyaz bayrak verilen okullara belli ayrıcalıklar tanınması planlanıyor.

Tiyatrolu sağlık eğitimi başladı

Sağlık Bakanlığı'nın koruyucu sağlık hizmetleri çerçevesinde MEB ile birlikte ilköğretim okullarında yoğun bir çalışma başlattığını söyleyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Yrd. Doç.Dr. Turan Buzğan, "beyaz bayrak" projesine geçilmeden önce konuyla ilgili olarak üniversiteler ve özel sektör kuruluşları ile birlikte ön hazırlık çalışmaları yapıldığını belirtti. Buzğan, 2004-2005 öğretim yılında öncelikli olarak Ankara'daki ilköğretim okullarında başlayan çalışmaları, en kısa zamanda 81 il'e yaymayı planladıklarını söyledi. Ankara'da halen 25 bin 562 öğrenciye "gıda hijyeni eğitimi" verdiklerini belirten Buğzan şöyle dedi:

"Anaokullarından başlayarak yoğun bir eğitim faaliyetine başladık. Öğrencilere sağlıklı beslenmenin inceliklerinin anlatıldığı 'Gıda Hijyeni El Kitabı' dağıtılıyor. 'Vitamin Amca Mikroplara Karşı' adlı tiyatro oyunu ile görsel olarak konuyu anlatıyoruz. Özel sektör kuruluşlarının da sponsor olarak destek verdiği çalışmalarla önümüzdeki yıllarda daha sağlıklı bir nesil hedefliyoruz."

Not kazandıracak temizlik maddeleri

Kantin temizliği

Lavabo ve tuvalet temizliği

Su depolarının dezenfektesi

Su pınarları bulunması

Bahçe ve çevre temizliği

Çöp ve atık depolama

İlkyardım hizmeti

Okulda doktor bulunması

Yemekhane temizliği

Sınıf ortamının temizliği

Tabelalarla "ellerinizi yikayin, sabunlayın" gibi uyarı yazıları

Havalandırma ve ısınma tertibatı

Yatakhanelerde yatak kenarlıkları kullanılması

Düzenli ilaçlamalar yapılması

Elektrik yalıtımlarının sağlanmış olması

Engelliler için merdiven ve asansör düzenlemesi

Sağlık bilgisi dersi bulunması

Eğitim gruplarının sayılarının çok kalabalık olmaması

Sınıfların güneş alıp almaması ve aydınlığı

Servis araçlarının temizliği

Okul sıralarının sağlıklı oturmaya müsait olması

yeni şafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber