Saadet öğretmenin hazin sonu polise emsal oldu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Ekim 2010 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Can güvenliği riski taşıyan kişiler Koruma Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında vakit kaybedilmeksizin koruma altına alınacak. Ardahan'ın Göle ilçesinde anaokulu öğretmeni Saadet Ulus'un "Can güvenliğim yok" diyerek savcılığa şikayet ettikten sonra Yalçın Algan tarafından sokakta bıçaklanarak öldürülmesinden ders alındı.?Beni koruyun" diyen genç bir öğretmenin tedbir alınmaması yüzünden öldürülmesi skandalına bizzat İçişleri Bakanı Beşir Atalay el koydu. Atalay, tehdit alan kişilerin koruma altına alınması için 81 İl Valiliği ile Jandarma Genel Komutanlığı'na genelge gönderdi. İçişleri Bakanı Atalay, kişilerin can güvenliklerinin sağlanmasına yönelik tedbirlerin uygulanmasına azami özen ve öncelik verilmesi talimatı verdi.

Artık kan dökülmeyecek

Can güvenlikleri olmayan kişiler emniyet, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemeler ile Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Valilikler, Kaymakamlıklar ve diğer idari makamlar aracılığıyla müracaat edebilecek.Tehdit alan kişilerin yakın korumaya alınıp-alınmamasını belirlemek için şüpheli hakkında detaylı araştırma yapılacak. Polis, şüphelinin yaşadığı, çalıştığı ve kendisini tanıyan kişilerin bilgisine başvuracak. Şüphelenilen kişinin belli olmadığı durumlarda ise muhtemel failin/faillerin kimliklerinin belirlenmesine çalışılacak. Böylece şüphelinin bir daha kan dökmesine izin verilmeyecek.

İŞTE ALINACAK TEDBİRLER

Yapılan araştırma ve değerlendirme sonucu can güvenliği riski taşıyan kişiler derhal geçici koruma altına alınacak. Atalay, alınması gereken tedbirleri de şöyle sıraladı:-Kişinin ikameti veya işyeri önünde ve civarında geçici ya da belirli zamanlarda ekip/personel görevlendirilecek.

- Tedbirlerin uygulanacağı bölgelerde görevli ekipler belirlenerek kontrollerini sıklaştıracak.

-Kişinin veya gerekli diğer kişilerin işyerine, okula, adliyeye vb. yerlere gidip-gelişleri talepleri halinde görevli ekip refakatinde sağlanacak. Önleyici kolluk tedbirleri uygulanacak.

-Adli soruşturma yürüten birimlerce kişinin tehdit edildiği ve can güvenliğinin olmadığına dair bilgi edinilmesi halinde; gerekli araştırma ve değerlendirme hemen yapılacak. Kişinin korunmasının gerektiği durumlarda ilgilinin müracaatı Koruma Şube Müdürlükleri'ne bildirilecek. Koruma Hizmetleri Yönetmeliği'nce kişilerin korunması sağlanacak.- Can güvenliği riski taşıyan kişiler 24 saat koruma altına alınacak.

O KAÇTI KATİL KOVALADI

Her şey, Saadet Ulus'un İstanbul Beşiktaş'taki Yıldız Ertem Anaokulu'na ataması yapılmasıyla başladı. Ulus, okula gidip gelirken muhasebeci Yalçın Algan'la tanıştı. Eşinden yeni boşanan Algan, Ulus'a ilgi duymaya başladı. Genç öğretmen bunu fark edince irtibatını kesti. Ulus, hayatını bir anda kabusa çeviren Algan hakkında şikayet dilekçesi verdi. Bu bile çara olmayınca da tayinini Ardahan'a istedi. Göle ilçesine yerleşen genç öğretmen tedbiri elden bırakmadı. Babası Ahmet Ulus'la birlikte Göle Cumhuriyet Savcılığı'na giderek Yalçkın Algan hakkında suç duyurusunda bulundu. Babası da Savcı'dan korunmasını istedi. Ancak genç öğretmeni, Algan 12 Şubat 2010'da bıçakla öldürdü. İddiaya göre, dilekçe emniyete gönderilmedi. Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Saadet Ulus ve ailesinin Savcılığa kendisini tehdit eden zanlı ile ilgili şikayette bulunduğunu kabul ederek, ?Bu şikayetle ilgili Emniyet ya da Jandarma'ya öğretmen kızımızın korunması için herhangi bir başvuru ya da bilgilendirme yapılmamış maalesef. Eğer, bu öğretmen kızımızın can emniyeti ile ilgili şifahi ya da yazılı emniyete en ufak bir başvuru yapılmış olsaydı, onu gözümüz gibi korurduk" demişti. Cinayetten sonra yakalanan Algan'ın, "Adam öldürmek, tehdit ve müessir fiilî suçlarından arandığı ortaya çıkmıştı.

Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber