Polis, parmak izini adliyede alacak

Haber Giriş : 14 Mart 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu (TCK) ve Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) nedeniyle Emniyet'in yakaladığı zanlıların parmak izi, fotoğraf çekimi ve evrak kayıt işlemleri savcı gözetiminde adliyelerde yapılacak.

Yeni TCK ve CMK, polisin suçla mücadelede delilden yola çıkarak sanığa ulaşmasını öngörüyor. Yasayla birlikte polis, şüpheliyi yakalayıp oradan sonuca gitmek yerine parmak izi, DNA analizi, telefon dinleme ve gizli kamera gibi teknik incelemelerle olayların aydınlatılmasına yardımcı olacak. Yürürlüğe girecek yasalara Emniyet de uyum sağlamaya başladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü, Olay Yeri İnceleme ve Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı bazı birimlerini Ankara Adliyesi'ne taşıyarak adli kolluk hizmeti verecek. Emniyet, bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşerek anlaşma sağladı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu binada 1 Nisan hazırlığı yapılıyor. Geçtiğimiz salı günü Ankara Adliyesi'ne gelen Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, birimlerin çalışacağı yerlerde inceleme yaptı. Bir Emniyet yetkilisi, Ankara'daki 46 karakoldaki zanlıların Ankara Adliyesi'ne getirileceğini söylüyor.

Herhangi bir suçtan dolayı gözaltına alınan kişiler, daha önce Emniyet'in farklı birimlerinde çok sayıda işlemden geçiriliyordu. Gözaltına alınanlar, karakoldan polis eşliğinde parmak izi ve fotoğraf çekimi için Olay Yeri İnceleme Bürosu'na, GBT ve evrak kayıt işlemleri için Asayiş Şube Müdürlüğü'ne götürülüyordu. Teknik kayıtları yapılan şüpheliler, adli muayenelerinin yapılabilmesi için Adli Tabiplik'e, buradan da savcılığa götürülüyordu. Yeni CMK'nın ?Yakalama ve Gözaltı' başlıklı bölümünde ise gözaltı işlemlerinin savcı gözetiminde yapılacağı belirtiliyor. Polisin yakaladığı zanlılar, düzenlenecek soruşturma belgesiyle birlikte hemen cumhuriyet savcılığına çıkartılacak. Savcılık, zanlının tutuklanması için gözaltına alınmasına karar verirse, parmak izi, fotoğraf çekimi gibi işlemler yapılacak. Zanlı, Adliye'de adli tabiplikte muayene edilecek, ifadelerinin alınması için aynı binada bulunan savcılığa sevk edilecek. Emniyet yetkilileri, uygulamanın kendilerine zaman, para ve personel tasarrufu sağlayacağına işaret ediyor. Üst düzey bir yetkili, ?Zanlıyı karakoldan emniyete, sonra da adliyeye taşıyorduk. Yeni yasayla birlikte, bütün işlemler adliyede yapılacak. Yakıt ve personel tasarrufu yapacağız.? diye konuştu.

CMK'nın hazırlanması sırasında Meclis Adalet Komisyonu'nda akademik danışman olarak görev yapan Doç. Dr. Adem Sözüer, yeni yasalarla birlikte soruşturmalarda savcıyla polisin daha etkin bir işbirliği içinde çalışacağına dikkat çekti. Sözüer, polisin arama, yakalama ve soruşturma işlemlerinde savcılardan çabuk karar alabilmeleri için her an ulaşabilecekleri nöbetçi bir savcılığın kurulması gerektiğini belirtti.

Sözüer, şu görüşleri dile getirdi: ?Polisin hakim ve savcı izniyle hareket etmesiyle soruşturmalar güvenceye bağlanmış olacaktır. Hakim ve savcı kararı olmadan yapılan aramalar nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürekli Türkiye aleyhine kararlar veriyordu. Yapılan yeni düzenlemelerle bu tür uygulamalar da ortadan kalkacak.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber