5 yıldızlı otelde aşçı 7 bin lira alıyor, genel müdürle yarışıyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Ekim 2010 10:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çilem KAYA

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), hazırladığı raporda Türkiye'de 5 yıldızlı otellerde çalışan aşçıların 5-7 bin TL arasında değişen maaşlarla çalıştıklarını bu rakamlarla genel müdürlerle yarıştıklarını ortaya koydu.

Raporda turizmde Anadolu illerinde hızlı bir gelişmenin yaşandığı söylendi. TÜROFED, Akbank ile hazırladığı 2010 turizm yılı 3 çeyrek verilerini kapsayan turizm raporunu yayınladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da katıldığı toplantıyla duyurulan rapor, ağırlıklı olarak turizm-istihdam ilişkisini kapsıyor. Raporda, ?Son 10 yılda sanayide istihdam azalırken sadece konaklama sektöründe yüzde 50 artmıştır. Her yeni turist yeni istihdam. Sanayide çalışan sayısı azalırken, istihdamı artık turizm yaratıyor. Daha önce sanayinin yarattığı istihdam turizme kayıyor? denildi.

Nitelikli maaş

Turizm sektörünün bütün ülkelerde istihdamı artırdığı ancak bu alanda çalışan sayısının hızla arttığı iki ülkenin Türkiye ve İspanya olduğu kaydedildi. Raporda, nitelikli çalışanlara ödenen ücretlerin diğer sektörlere göre daha fazla olduğu belirtilerek, ?Aşçı gibi özel yetenek gerektiren nitelikli personel ücret bakımından genel müdürlerden sonra en yükek ücreti alıyorlar. Yer yer onlarında önüne de geçebiliyor? vurgusu yapıldı.

Ortadoğu doldurdu

Yılın ilk 7 aylık döneminde Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısında en yüksek artışın Antalaya'da olduğu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'lik artış sağlandığı belirtildi. Antalya'yı İstanbul, Muğla, İzmir ve Kuşadası izliyor. Temmuz ayında gelen yabancı turist sayısında düşüş yaşandığı da ifade edilerek, ?Almanya, Hollanda ve İsrail gibi ülkerde düşüş yaşanırken, Rusya ve bazı Ortadoğu ülkelerinden gelen turistler bu düşüşü telafi etti? denildi.

Otel yatırımında Anadolu atakta

TÜROFED Başkanı Ahmet Barut, turizmde Anadolu'nun hızla geliştiğini belirterek, ?Türkiye'de otel yatırımları daha önce Antalya, İstanbul, Muğla, İzmir gibi illerde yoğulaşırken son dönemde bu eğilim hem yatırım hem isşletme olarak iç bölgelere Anadolu'ya kaydı? dedi. 3 ve 4 yıldızlı otellerin sayısının da arttığını söyleyen Barut, bunun özellikle iş turizmi için önemli olduğunu söyledi. Barut, ayrıca Suriye, Lübnan gibi ülkelerle vizenin kalmasının ardından iki taraflı turist gelişlerinin arttığını vurguladı.

Turizmcilere iki yasa sözü verdi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yıl turizm sektöründe yüzde 1.5-2'lik gelir artışı beklediklerini söyledi. Hedeflerinin turizmi 12 aya yaymak olduğunu belirten Günay, ?2011'de 30 milyon turisti aşmayı planlıyoruz. Gelirin 25 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Tabii ki hedefimiz 30 milyar dolar. Turizmin sürdürülebilir olması için gelirler çok önemli. Önümüzdeki günlerde Türkiye Turizm Yatırımcıları ve İşletmecileri Birliği ve Rehberlik için de ayrı olmak üzere iki yasayı TBMM gündemine getireceğiz. Umarım bu yasama yılında çıkarmış oluruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber