Soğuk hava ile gelen enfeksiyon, bademcik ve geniz eti rahatsızlığını tetikliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ekim 2010 15:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Mediva Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü Doktoru Şemsettin Şimşek, havaların soğuması ve okullardaki enfeksiyon riskinin çocuklarda bademcik ve geniz eti hastalıklarının artırabileceğini söyledi. Sinüzit rahatsızlıklarının sıkça görülmeye başlandığına dikkat çeken Uzm. Dr. Şimşek, velilerin dikkatli olmasını istedi.

Sonbahar aylarında nezle, grip, bademcik, sinüzit gibi hastalıklara neden olan virüslerin kapalı ortamlarda çok hızlı yayıldıklarına dikkat çeken Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Bölümü Doktoru Uzman Dr. Şemsettin Şimşek, bu hastalıklardan korunmanın yolları ile ilgili bilgi verdi. Dr. Şimşek, "Toplu yaşanan kapalı ortamlardan uzak durulmaya özen gösterilmeli, hasta kişilerle yakın temasla bulunulmamalıdır. Virüsler bulaştıkları yerlerde canlı kalabilme özelliğine sahip olduğu için kalem, kitap ve bardak gibi özel eşyaların soğuk algınlığına yakalanan kişilere kullandırılmaması gerekmektedir. Eller sık sık sabunla yıkanmalı, grip aşısı ihmal edilmelidir." dedi.

Alerji bulunan, nefes alma ve burun akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olan, sigara içen ve sık sık enfeksiyona maruz kalanların sinüzit rahatsızlarına daha çok yakalandığını vurgulayan Uzm.Dr. Şemsettin Şimşek, "Soğuk algınlığı çeşitli virüslerin yol açtığı ve üst solunum yollarında bazı yakınmalarla seyreden hafif seyirli bir hastalıktır. Kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirme, güneş ışınlarından daha az yararlanma ile kötü havalandırma koşulları, enfeksiyonun gelişmesini ve yayılmasını hızlandırır. Soğuk algınlığı en fazla bir hafta on gün içinde tedavi edilmesine gerek duyulmadan kendiliğinden geçer. Ancak hastalık sinüzit, ortakulak iltihabı ve zatürree gibi komplikasyonlara neden olursa hastanın iyileşmesi zorlaşır. Gribe neden olan virüsün yapısı çok sık değiştiği için toplumda herhangi bir dirençle karşılaşmadan hızla yayılabilir, tüm dünyayı etkileyen salgınlara yol açabilir." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber