Güçlü tokalaşma ve tempolu yürüyüş uzun ömrün göstergesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 24 Ekim 2010 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz bilim adamlarının yaptığı son araştırmaya göre ilerleyen yaşlarda hâlâ sıkı bir şekilde tokalaşabilen ve hızlı yürüyebilenler daha uzun yaşıyor.

Yapılan uzun araştırmalarda yaşam süresiyle ilgili olabileceği düşünülen birçok fiziksel özellik ve bunlarla alakalı daha önceden yapılan çalışma sonuçları dikkate alındı. Çoğu 70 yaş ve üzerindekilerden oluşan bireylerde el kuvveti, yürüme hızı, bir sandalyeden kalkabilme süresi ve tek ayak üzerinde dengede durabilme gibi fiziksel yeteneklerle ilgili birçok özellik değerlendirildi. Ayrıca bu yaş grubundaki kimselerin ölüm nedenlerine de bakıldı.

Araştırmayı yapan kuruluş olan İngiliz Tıp Konseyi'nden Rachel Cooper, Reuters'a verdiği demeçte araştırmaların birey temeline dayandığı için çok üzün sürdüğünü ifade etti. Araştırmayı inandırıcı kılan bir başka özelliği de deneklerin klinik ortamında değil toplum içinde gözlenmiş olması.

Cooper, araştırma sonuçlarına dayanarak yüksek fiziksel kabiliyetlere sahip olanların diğerlerine göre daha uzun yaşama olasılığının bulunduğunu belirtti.

Araştırma süreci içerisinde zayıf şekilde el sıkışanların, güçlü şekilde tokalaşanlara göre ölüm riskinin yaklaşık iki kat fazla olduğu tespit edildi . Ayrıca yavaş yürüyenlerin ölüm riskinin de hızlı yürüyenlere göre 3 kat daha fazla olduğu gözlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber