Polise ön arama yetkisi geliyor

Haber Giriş : 16 Mart 2005 05:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılacak değişiklikle, polis şüpheli gördüğünü arayabilecek.
Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) ilgili çıkan tartışmayı polis kazandı. Savcı ya da hâkim izni olmadan aramayı yasaklayan hükme karşı çıkan polise 'ön arama yetkisi' verilecek.

Polis, 'Suç ve suçluyla mücadelede elimiz bağlanıyor' gerekçesiyle, özellikle, 'arama kararı, el koyma yetkisi, haksız arama ve belgeleri inceleme' yetkisiyle ilgili hükümlerin, çalışmalarını engelleyeceğini ileri sürüyordu. Bunlar değişmedikçe, polisin, kendisiyle silahlı çatışmaya girenleri bile savcının yazılı emri olmadan üstlerini arayamayacağı ve silahlarına el koyamayacağı iddia edilmişti.

Şikâyetler üzerine Adalet ve İçişleri bakanlıkları konuyu ele aldı. Adalet Bakanlığı, itirazların yersiz olduğunu, acil hallerde polisin izinsiz arama yapabileceğini anlattı. Emniyet ise, yasanın sadece suçüstü hallerinde polise izinsiz arama yetkisi verdiğini belirterek, değişiklik yapılmazsa sokakta yürürken silahlı ve şüpheli birini gördüklerinde arayamayacaklarını söyledi.

Başbakan'ın da katıldığı güvenlik zirvesinde, polisin itirazlarının giderilmesine karar verildi. Emniyet yetkilileri değişikliğin yasayla yapılmasını istedi.
Hükümet, polisin istediği düzenlemeyi CMK'da değil Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu ile Jandarma Teşkilatı Kanunu'nda yapacak. Bu yasalardaki değişikliklerle polis ve jandarmaya 'ön arama izni' yetkisi verilecek. Polis ya da jandarma, suçüstü halleri dışında da şüpheli gördüklerini arayabilecek. Emniyet ve jandarmaya telefon dinleme konusunda yetki verilmeyecek. Telefon dinlemeyle ilgili MİT Kanunu'nda bir düzenleme yapılacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber