Muhalefetten, hükümetin borç yapılandırmasına destek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2010 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2011 Mali Yılı bütçesinin görüşmeleri, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başladı. Görüşmelerden önce muhalefet milletvekilleri Meclis'te basın mensuplarının hükümetin 'para cezalarına af çalışması' ile ilgili sorularını yanıtladı.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, hükümetin daha önceki düzenlemeyi 'bu son af' diye çıkardığını söyleyerek, 2009 yılının bir kriz yılı olduğunu, özel sektörün, esnafın, tüccarın güç durumda kaldığını söylediğini belirtti. Bu kriz nedeniyle böyle bir affın doğru olduğunu düşündüğünü kaydeden Özyürek, "Zamanında görevini yapanlar, sosyal güvenlik primini, vergilerini zamanında yatıranlar da borçlarından veya ödemeleri gereken vergiden bir indirim yapın." dedi.

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise ekonominin çok iyi gittiğinin söylendiği bir anda böyle bir ihtiyacın ortaya çıkmasının iki nedeni olabileceğini söyledi: "Bir tanesi şu olabilir; gerçekten vatandaşların ödeme güçlüğünde büyük problemler vardır. Bu nedenle ekonomi büyük bir sıkıntı içindedir. Kapsamlı bir düzenlemenin kamuoyu önüne gelmesi, vatandaşların, esnafın, çiftçinin, sanayicinin ve diğer ekonomik aktörlerin büyük sıkıntıda olduğunu gösterir. İkincisi de, seçim öncesi yapılan bir hadisedir. 2011 yılı için, 2010 yılı bütçe yatırım harcamalarından daha düşük bir yatırım ödeneği tahsis ediyorsunuz. Hadiseye böyle baktığınızda imkanların son derece dar olduğunu görüyorsunuz. Buradan bir anlam daha çıkabilir. Hükümet, seçim öncesi ne toplayabilirsem, seçime yatırım için bunu toplayayım diye düşünüyor olabilir. Ama netice itibariyle vatandaşa bir kolaylıktır." Ayhan, af çıkarılırken sorumluluğunu ifa etmiş vatandaşların ve ekonomik aktörlerin de aldatılmışlık duygusu içinde bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da 2009 yılındaki krizden sonra faturanın bir kez daha çalışana, işçi ve memura yüklendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber