Sezer, öğrenci affını onayladı

Haber Giriş : 18 Mart 2005 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamuoyunda 'öğrenci affı' olarak bilinen, 5316 sayılı Yükseköğretim Kanununa Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanun'u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, kanun, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Sezer tarafından af özelliği taşıdığı ve nitelikli çoğunlukla kabul edilmesi gerektiği için iade edilen öğrenci affı yasası, veto gerekçesine uyularak 349 oyla 15 Mart'ta yeniden kabul edilmişti.

Söz konusu yasaya göre, 29 Haziran 2000'den itibaren üniversitelerin lisans-ön lisans düzeyinde, hazırlık da dahil okurken, kendi isteğiyle ilişiği kesilenler de dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun okullarından ayrılan öğrencilere, ayrılmalarına yol açan bütün dersler için 'bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı' verilecek. Daha önce başarısız olduğu dersler, kurumlarınca müfredattan çıkartılmış ise okul yönetiminin belirleyeceği derslerden sınava girecek olan öğrenciler, başarılı oldukları takdirde okullarına devam edebilecek. Uygulamalı eğitim-öğretim yapan okullardan ayrılan öğrencilere de devam edemedikleri dersler ve uygulamalar için devam olanağı sağlanacak. Bu öğrencilerin sınav süreci ise devam koşulunu tamamladıktan sonra başlayacak. Sınıf geçme sistemi uygulanan üniversitelerde en çok üç dersten başarısız olup da sınıfını geçememiş durumdaki öğrencilere, üst sınıfa devam etme ve başarısız olduğu dersler için üç sınav hakkı verilecek. Not ortalaması nedeniyle sınıfını geçemeyen veya mezun olamayan öğrenciler ise istedikleri üç dersten notlarını yükseltmek için sınava girebilecek. Mezuniyet için belirlenen normal öğrenim süresini aştığı gerekçesiyle okuldan atılan öğrencilere de alamadıkları dersler için bir defaya mahsus olmak üzere okula devam etme ve sınav hakkı tanınacak. YÖK tarafından yapılan seviye tespit sınavında başarısız olanlara da ek bir sınav hakkı daha verilecek.

Başvuru süresi içinde askerlik zamanı gelmiş olan öğrenciler ise yasadan kaynaklanan haklarını kullanmaları durumunda, tecilli sayılacak. Halen askerde olanlar ise terhislerinden itibaren iki ay içinde okula dönüş için başvurabilecek. Gözaltında veya tutuklu olanlar da benzeri şekilde bu durumlarının sona ermesinden itibaren iki ay içinde benzeri biçimde başvurabilecek. Yasanın Resmi Gazete'de yayımından itibaren iki ay içinde bu durumdaki öğrencilerin okullarına başvurması gerekecek. Ayrıca benzeri biçimde yüksek lisans yaparken ilişiği kesilen öğrencilere de başarısız oldukları dersler ve yeterlilik için ikişer sınav hakkı tanınacak.
İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber