Banka, hesaptaki 100 liralık harçlığın 70'ini 'işletim ücreti' diye kesti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Kasım 2010 10:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

ALİ RIZA KARASU

Bankaların müşteriden aldığı ücret ve komisyonlar tartışılırken İzmir'de trajikomik bir örnek yaşandı.

13 yaşındaki K.E., harçlığından biriktirdiği 100 lirasını mahallesindeki bir banka şubesine yatırdı. Banka, yıl sonunda küçük çocuğun vadesiz hesabından 70 lirasını hesap işletim ücreti adı altında kesti. Hesabında 30 lira kaldığını öğrenen çocuğun ilk tepkisi ise, "Paramı bir daha bankaya yatırmam." oldu. Anne Zişan Irmak Nural ise oğluna tasarruflarını değerlendirmek için bankayı adres göstermekten bin pişman. Bankaların vadesiz mevduat hesaplarından yılda iki kez yaptığı 35'er TL'lik kesinti, özellikle küçük tasarruf sahiplerinin tepkisini çekiyor.

Zişan Irmak Nural, geçen yıl ilköğretim 6. sınıfa giden oğluyla, iyi ders çalışma ve notlarını yükseltme karşılığında ödül olarak harçlığına zam yapmak üzere anlaştı. Oğlu kendisine yapılan teklif üzerine 'çalışarak' para kazandığını düşünüyordu. Kazandığı para biraz birikince bu defa da 'Gel sana bankada bir hesap açalım, kazandığın parayı buraya yatıralım, harcamak istediğinde gider çekersin.' teklifinde bulundu. Kabul edince bir bankada vadesiz hesap açtırarak biriken parasından 100 TL'yi yatırdı.

Oğluna birikim yapmayı öğretip parasını 'güvenli' bir yerde ve ekonomiye katkıda bulunabilecek şekilde değerlendirmesini öğretmek isteyen anne Nural, "Oğlum para biriktirmeye devam etti. Bankaya yatırmayarak evde 'yastık altında' tutmayı tercih etti. Planladığı cep telefonunu alacak kadar parası birikince bir yıl önce bankaya yatırdığımız miktarı da çekmeye gittik. Veznedar bayan hesapta 30 lira olduğunu söyleyerek parayı bana uzattı. Kalan 70 TL'nin akıbetini sorduğumuzda ise 6 ayda bir kesilen 35'er TL'lik hesap işletim ücretlerine gittiğini söyledi. Bir hata olabileceğini 100 TL gibi düşük bir meblağdan bu kadar büyük hesap işletim ücreti alınamayacağını söylemem işe yaramadı." diye konuştu. Anne Nural, kesilen parayı geri almak için banka nezdinde yaptığı girişimlerden de bir sonuç alamadı. Parayı yatırırken hesap işletim ücreti adı altında kesinti yapılacağı konusunda kimsenin kendilerine bilgi vermediğini belirten Nural, "Kesintiye itiraz ettiğimde şube içinde yönlendirildiğim isim beni zoraki dinledi. Şube müdürü ile görüşme talebim 'çok meşgul' olduğundan reddedildi. Bu hesaba 2 adet otomatik ödeme talimatı vermem durumunda belki bir şeyler yapılabileceği söylendi. Formalite olduğu her halinden belli bir itiraz dilekçesi düzenlediler. Ama bir şey çıkmadı." bilgisini verdi. "Oğlumun 100 lirasını en riskli yatırım aracına yatırmış olsaydım bile bu oranda zarar etmezdi." diyen Irmak, kesintiden sonra kendisine sadaka gibi uzatılan parayı almayarak hesaba geri yatırdığını belirtti. Anne Irmak, kesilen miktarı geri almaması durumunda kalan 30 lirayı da bankaya bağışlayacağını ifade etti. Irmak, hakkını aramak için oturduğu ilçe kaymakamlığı tüketici sorunları hakem heyetine de müracaatta bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber