Hatalı amirler de açığa alındı...

Haber Giriş : 18 Mart 2005 15:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İstanbul'da Kadınlar Günü öncesinde, Kızıltepe ve Van'da yaşanan olaylarda sadece polis memurlarının değil, hatası tespit edilen amirlerin de açığa alındığını söyledi.

Bakan Aksu, CNN TÜRK'te Editör programını hazırlayan Gürkan Zengin'in çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı. AKP iktidarı döneminde TCK, CMUK, istinaf mahkemeleri gibi reform niteliğinde yasaların çıkarıldığına işaret etti. Aksu, bunların bir hükümetin bir iktidar döneminde çıkarabileceği yasalar olduğunu, kendilerinin ise bunu 2.5 yıllık bir sürede başardıklarını söyledi.

"SIKINTILAR GİDERİLECEK"
TCK'yı bir reform, adeta "kabuk değişikliği" olarak nitelendiren Aksu, bu nedenle eski alışkanlıkları terk edip yeni uygulamada bazı sıkıntılar olabileceğini ancak bunların giderilebileceğini kaydetti.

Aksu, güvenlik güçlerinin tereddüdünün hizmeti daha iyi yapmak için olduğunu, önleyici zabıta hizmetleri, arama, gözaltı gibi konularda bazı tereddütlerinin bulunduğunu dile getirirken, insan odaklı olan TCK'nın ruhundan, özünden bir şey yitirmeden bazı düzenlemeler yapılabileceğini ifade etti.

"AB'YE EN HAZIR KURUM GÜVENLİK GÜÇLERİ"
Aksu, emniyet teşkilatının AB sürecine hazır olduğunu kaydederken, AB'ye en hazır kurumun güvenlik güçleri olduğunu söyledi.

Uygulamada bir takım hatalar olabileceğini ancak bu hataların bireysel olduğunu belirten Aksu, Kadınlar Günü'nde İstanbul'da yaşanan olayların bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

AMİRLER DE AÇIĞA ALINIYOR
İstanbul'da Kadınlar Günü öncesinde, Mardin Kızıltepe'de, Van'da yaşanan olayların bu çerçevede ele alınması gerektiğine işaret eden Aksu, bu olayların da üzerine gittiklerini bildirdi.

Bakan Aksu, bu tür olaylarda müfettişlerin görevlendirildiğini ve hatası, kusuru tespit edilenlerin cezalandırıldığını belirtirken, sadece polis memurlarının değil, hatası tespit edilen amirlerin de açığa alındığını söyledi.

"TÜRKİYE'NİN SUÇ HARİTASINI ÇIKARIYORUZ"
Abdülkadir Aksu, 1 Ocak'tan itibaren Genel Asayiş Projesi'ni uygulamaya soktuklarını, artık nerede bir suç işlense kayıtlara girdiğini ve bu projede toplandığını anlatırken, bu projeden gelen bilgilerin de SuçAnaliz Merkezi Projesi'ne veri tabanı oluşturduğunu ifade etti. Aksu, bu proje ile Türkiye'nin suç haritasını çıkardıklarını aktardı.

İSTANBUL'UN ASAYİŞİNDE BİR GERİLEME VEYA ARTMA YOK
İstanbul'un asayiş sorunlarına da değinen Aksu, çok büyük bir kent olan İstanbul'un genel asayişinde bir gerileme veya artma olmadığını vurguladı.

Aksu, terörle, uyuşturucuyla, organize suç örgütleriyle mücadelede çok başarılı olan İstanbul polisinin, asayiş konusunun da üstesinden geleceğini kaydetti.

"35 BİN POLİSE İHTİYAÇ VAR"
İstanbul'da 2001 yılında 29 bin 200 polis görev yaparken, bu sayının bugün 26 bin 150'ye düştüğüne işaret eden Aksu, AB ülkelerinde 250 kişiye bir, İstanbul'da ise 385 kişiye bir polis düştüğünü dile getirdi.

Aksu, AB standartlarına ulaşmak için İstanbul'da 10 bin, Türkiye genelinde ise 35 bin polise ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

İstanbul'un dünyanın diğer büyük kentlerine göre daha güvenli olduğunu savunan Aksu, dünyadan bazı örnekler de verdi.

Interpol rakamlarına göre 2003 yılında, Tokyo'da 229 bin 919, Londra'da 469 bin 922, Berlin'de 244 bin 393, Budapeşte'de 55 bin 926 hırsızlık olayının yaşandığını dile getiren Aksu, bu rakamın İstanbul'da ise 39 bin 118 olduğunu kaydetti.

"AĞAR ESPİRİ YAPIYOR"
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın, "İstanbul'un asayiş sorununu 1.5 yılda çözeriz" şeklindeki açıklamasının anımsatılması üzerine Aksu, ilk İçişleri Bakanlığı döneminde Ağar'ın İstanbul Emniyet Müdürü olduğunu anımsatarak, "Mehmet espritüel biridir. Espri yaptı diye düşünüyorum" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber