KESK Kadın Sekreterliği, tacizi söyleyen kadına değil yöneticiye sahip çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 30 Kasım 2010 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK'te sürpriz istifa

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Genel Sekreter Emirali Şimşek'in hakkındaki taciz iddiaları üzerine istifa etmemesi sebebiyle genel başkanlık görevinden ayrıldı.

Tacizle ilgili ilk açıklama feministBiz Oluşumu'ndan geldi. Oluşumun iddialarına göre Şimşek, sendikada çalışan genç bir kadına cinsel tacizde bulundu. Genç kadın, sorunu KESK yönetimine taşıdı. Ancak Genel Merkez Kadın Sekreterliği, tacizle suçlanan yöneticiye sahip çıktı. Genç kadın, sendika içerisinde sorunun çözülememesi üzerine meseleyi yargıya taşıdı ve Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu. Ancak Şimşek'in yakın arkadaşları, şikâyetin geri alınması için kadına ricada bulundu, kadın da şikâyetini geri çekmek zorunda kaldı.

Şimşek'le ilgili iddialar konuşulurken kadın örgütlerini şaşırtan başka olay yaşandı. Tacizle suçlanan Şimşek imzasıyla sendika genel merkezlerine 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü hazırlıkları konulu genelge gönderildi. Şimşek'in bu genelgeyi göndermesi kadın örgütlerini daha da kızdırdı. Yaşanan gelişmeler dün Genel Başkan Sami Evren'in istifasıyla sonuçlandı. Evren, istifasının gerekçesini şu şekilde açıkladı: "Bir süredir 'KESK'te taciz' başlığı altında dile getirilen iddialar KESK'in uğrunda mücadele ettiği değerlerle asla bağdaşmayacak bir durum yaratmaktadır. Bu iddialar MYK'ya ulaştığı günden bu yana sorunun, kadın mücadelesinin birikimleri ve KESK'in kararları doğrultusunda çözülmesi için çaba sarf ettik. Taciz iddiasının muhatabı olan KESK genel sekreterinin istifasını da içeren önerimiz MYK'da karşılık bulmadı ve reddedildi. Bu direnç nedeniyle KESK'e ve mücadele değerlerimize yakışan bir çözüm üretemedik. Bu çözümsüzlük KESK'in yani Türkiye'de toplumsal muhalefetin en önemli bileşenlerinden birinin Türkiye'nin geçtiği bu kritik aşamada hareketsiz kalmasına neden oldu." Evren, bu gerekçelerle KESK'teki görevinden istifa ettiğini belirterek, "Bu tutumumuz, bedellerle yarattığımız KESK değerlerinin yaşam bulması için, örgütsel ve ahlaki sorumluluğumuzun zorunlu sonucudur." ifadesini kullandı. Evren'le birlikte KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Adnan Gölpunar da istifa etti.

KESK Kadın Sekreterliği'nden, istifaya ilişkin yapılan açıklamada ise iddiaların KESK'i karalamaya ve yıpratmaya yönelik olduğu belirtilerek, şöyle denildi: "Sami Evren ve arkadaşları baştan itibaren 'taciz' iddialarını kanıtlamadıkları gibi iktidarlarını güçlendirme adına karalama ve yıpratma kampanyasının bir parçası olmuşlardır. Yönetim kurulumuz tarafından bu anlayış kabul edilmeyip eleştirildiklerinde ise istifa etmişlerdir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber