AIDS testi yapılmamış kan kullanılmamasına dikkat edilmeli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2010 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Aralık Dünya Aids Günü'nde çağın hastalıklarından biri olan AİDS'le ilgili açıklama yapan Özel Mediva Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ferhat Günaydın, hastalıktan korunmak için AİDS testi yapılmamış kan kullanılmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığın en çok cinsel yolla ve kandan bulaştığını vurgulayan Op. Dr. Günaydın, uyarılara kulak verilmesinin hayati önem taşıdığını kaydetti.

AIDS'in dünyada milyonlarca kişiyi öldürmesine karşın insanların bu hastalıktan bir haber yaşadıklarına işaret eden Mediva Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ferhat Günaydın, hastalığının tedavisi ve aşısının bulunmadığını hatırlattı. AIDS'le mücadelenin herkesin korumasıyla değil, diğer insanlara da HIV virüsünden korunma yollarının anlatılmasıyla mümkün olabileceğini vurguladı. Hastalığın sadece cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığının altını çizen Başhekim Op. Dr. Günaydın, "Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, jilet, makas, diş hekimliği aletleri, akupunktur iğneleri aracılığıylada bu hastalık insanlara bulaşabilir. Dezenfekte edilmemiş bu araç ve gereçler kesinlikle kullanılmamalıdır. AIDS, kişiye bulaşması sonucunda, vücudun savunma gücü zayıflar. Kişi bazı mikrop ve hastalıklara sağlıklı kişilerden daha duyarlı hale gelir. Sonuçta, birden fazla hastalık ve kanserlerin ortaya çıkması ile AIDS tablosu oluşur. Hastalık ölümle sonuçlanır." dedi.

AIDS hastalığının, kanında HIV virüsü taşıyan kişiyle yapılan cinsel ilişki ve kan nakli sırasında da bulaşabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Günaydın, "Kan naklinde AIDS testi yapılmamış, kontrolsüz kan asla kullanılmamalıdır. Bedeniniz sizindir. Size uygulanacak işlemler sırasında aklınıza takılan soruları karsınızdakine sormaktan çekinmeyin. Virüs pozitif kişi test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir. Virüslü sperm sıvısı, genital sıvı ve kan bulaşmış alet ve eşyanın yaralı dokuya teması ile de HIV'in bulaşabileceğini unutmayın. Yaralarınızı bantla kapayarak kendinizi koruyun." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber