Kavaf: 29 bin 920 engelli çocuk, ailesinin yanında destekleniyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Kasım 2010 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik ve laik bir hukuk devleti özelliğinin her zaman gündemde olduğunu fakat "sosyal" olmasının uzun yıllar unutulduktan sonra AK Parti döneminde hatırlahdığını söyledi. Kavaf, ülke genelinde 29 bin 920 engelli çocuğu, ailesinin yanında desteklediklerini kaydetti.

Denizli EGS Park Konferans Salonu'nda Bakan Kavaf, SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış, Özürlüler İdaresi Başkanı Bekir Köksal, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve muhtarların katıldığı ''Sosyal Hizmet ve Özürlüler'' konulu bir toplantı düzenlendi. Burada konuşan Kavaf, sosyal devlet olmanın temel şartının, sosyal hizmetleri bütün ihtiyaç grupları için ulaşılabilir yapmak olduğunu vurguladı. Sosyal hizmet anlayışlarının, bir insanın sadece barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak olmadığını dile getiren Devlet Bakanı Kavaf, ?Bunların ötesinde bir sevgi ve ilgiyle çocuklarımızın geleceğe güvenle hazırlanması, engellilerimizin toplum hayatına tam katılım için desteklenmesi, yaşlılarımızın ise zamanlarını en verimli biçimde değerlendirmesini sağlamak gereklidir. Sosyal sorumluluk anlayışımızın temelinde ise kaynakların gelecek nesillere çoğaltılarak ve geliştirilerek aktarılmasını sağlayacak sürdürülebilirlik ilkesi yer almaktadır. Bu nedenle hizmetlerimizi sadece bugünün değil, yarının Türkiye'sine de çözümler üretecek biçimde planlıyoruz. Bunun için bütün Türkiye'yi tarıyor, ihtiyaç analizleri yapıyor, sosyal hizmet haritaları hazırlıyoruz.? dedi.

SHÇEK'in bütün hizmetlerini aile merkezli bir anlayışla yürütüldüğünü anlatan Selma Aliye Kavaf, ?Önceliğimiz, ihtiyaç sahiplerini mümkün olduğunca ailelerinin yanında desteklemektir. Bu çerçevede çocuğuna maddi sebeplerle bakamayan ailelere destek vermekteyiz. Denizli'de Aile Yanında Destek Projesi kapsamında 213 çocuğumuz, korunma altına alınmadan ailesinin yanında desteklenmektedir. Ülke genelinde ise 29 bin 920 çocuğumuz bu şekildedir. Ailesi yanında desteklenen çocuklarla birlikte ihtiyaç sahibi kişilere verdiğimiz ekonomik ve sosyal destek 2002 yılında 5 milyon 233 bin 236 lirayken bugün yaklaşık 17 kat artarak 87 milyon 44 bin liraya ulaşmıştır. Korunmaya muhtaç çocuk, engelli ve yaşlılarımızın ailelerinin yanında bakımının mümkün olmadığı durumlarda ise koğuş tipi çoklu bakım uygulamalarından süratle vazgeçiyoruz. Bunun yerine, küçük merkezlerde veya müstakil binalardan oluşan siteler içinde çocuklarımızın, yaşlılarımızın ve engellilerimizin ihtiyaçlarına uygun düzenlenmiş mekânlarda hizmetlerimizi sürdürüyoruz.? şeklinde konuştu.

Çocukları ev ve aile ortamının güvenliğini, sıcaklığını hissedebilecekleri, toplum yaşamını ve komşuluk ilişkilerini, örf ve âdetleri yaşayarak öğrenebilecekleri, beş altısının bakıcıları ve öğretmenleriyle birlikte yaşadığı çocukevlerini yaygınlaştırdıklarını belirten Bakan Kavaf, ?Çocukevleri, sosyal hizmetler tarihinde ve kurum bakımı yaklaşımında, reform niteliğindeki örnek bir uygulamadır. Denizlimiz'de halen 11 çocukevinde, 62 çocuğumuza hizmet verilmektedir. Türkiye genelinde ise 284 çocukevi açılmıştır, 2011 yılı sonuna kadar 400'e ulaşacaktır. Kurumumuz, hizmet sunduğu engelliler için de kendi ailesinin yanında bakılması veya aileye en yakın ortamlarda himaye edilmesi esasına göre çalışmaktadır. Bu uygulama kapsamında engellilerimizin bakımını üstlenen aile, akraba ya da vasisine, aylık 544 lira ödenmektedir. Bakıma muhtaç kişiler evlerine yük olmaktan çıkarılmış, aileye katkı sağlayan bireyler durumuna getirilmiştir. Denizli'de ailesinin ya da bir yakınının bakımını üstlendiği 2 bin 528 engellimize, evde bakım desteği vermekteyiz. Bu kapsamda bugüne kadar yapılan ödeme miktarı 26 milyon liraya ulaşmıştır. Ülke genelinde, 275 bin 795 engellinin bakımını üstlenen ailelerine destek olmaktayız.? dedi.

"Engelsiz yaşam merkezleri" uygulaması başlattıklarını belirten Kavaf, buraların yatılı bakım hizmetlerinin standartını oldukça yükselttiğini, Türkiye genelinde 93 yaşamevinde hizmet sunulduğunu ifade etti. Kavaf, 2011 yılı sonuna kadar bu sayıyı 200'e yükseltmeyi planladıklarını aktardı.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, toplantıdan sonra muhtarlardan, görev alanına giren konulardaki sıkıntılarını anlatmasını istedi. Merkez Kocadere Mahallesi Muhtarı Abdi Cebe, 65 yaşında nüfusa kayıtlı olmayan, nüfus cüzdanı bulunmayan Ayşe Soyar adında bir kadının bulunduğunu söylemesi üzerine Kavaf, SHÇEK Genel Müdürü Barış'a talimat vererek yardımcı olunmasını istedi. Müdür Barış da, ?Bu konuda gereken neyse yapılacaktır. Kimliği olsun veya olmasın farketmez. Gerekirse vasisi biz oluruz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber