İşsizlikle mücadele, seferberlik gerektirecek kadar önemli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Aralık 2010 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Biçerli, Türkiye'nin en önemli sosyo-ekonomik sorunlarından birisinin işsizlik olduğunu belirterek, "İşsizlikle mücadele milli seferberlik gerektirecek kadar önemli." dedi.

Beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İŞKUR ve TOBB ETÜ işbirliği ile yapılan 'Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (Beceri'10) tanıtım toplantısı Erzurum'da yapıldı.

Toplantıda konuşan İŞKUR Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Biçerli, Türkiye'nin son yıllarda işsizlikle yoğun şekilde mücadele ettiğini söyledi. Doç. Dr. Biçerli, ülkede işsizlik anlamında büyük bir yangın bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'deki vasıfsız iş gücünün yüzde 60'ını ilköğretim mezunlarının oluşturduğunu belirten Biçerli, bunun da işletmelerin rekabet ve verim gücünü düşürdüğünü kaydetti.

İşsizlikle mücadelenin İŞKUR'un sırtına yüklenemeyecek kadar ağır bir yük ve sorumluluk olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kemal Biçerli, "Ülke nüfusunun yüzde 11'i işsiz. Bu yıl sonuna kadar yüzde 12'ye ulaşır. Küresel krizin etkisini sürdürdüğü bir dönemde Türkiye'nin son iki yılda yüzde 14'ten yüzde 12'ye işsizliği düşürmesi büyük başarı. Ancak ortada sosyo-ekonomik bir yangın var. Bu yangında söndürülmesi için özel ve kamunun el birliği yapması gerekiyor." diye konuştu.

VASIFLI İŞGÜCÜ YETİŞTİRİLECEK

İŞKUR Genel Müdürü Biçerli, iş gücü piyasasının talep ettiği nitelikli eleman yetiştirmeye büyük önem verdiklerini de kaydetti. Geçen yıl 167 bin kişiyi vasıflı iş gücü haline getirmek amacıyla meslek edindirme kursları düzenlediklerine değinen Biçerli, bu yıl ise 200 bin kişiyi eğitmek amacında olduklarını vurguladı.

Özel sektörün de katkıları ile bu rakamın 400 bine ulaşacağını tahmin ettiğinin altını çizen İŞKUR Genel Müdürü Biçerli, "Türkiye 133 ülke arasında rekabet edebilirlikte 93. sırada. Bu da vasıfsız iş gücünden kaynaklanıyor. Çoğunluğu ilkokul mezunu işsizlerimizi ne kadar çok eğitip vasıflı hale getirirsek Türk sanayicisi de uluslararası piyasalarda bir zıplama gerçekleştirebilir." diye konuştu.

MESLEK LİSELERİNE TEKNOLOJİK YATIRIM YAPILACAK

Ülke ekonomisinin kalkınmasında endüstri meslek liselerinin ve buralardan mezun olan öğrencilerin önemli yer tuttuğunu da vurgulayan Kemal Biçerli, 'Beceri' 10' projesi kapsamında ülke genelinde seçilen 111 meslek lisesi arasında yer alan Erzurum Endüstri Meslek Lisesi'nde teknolojik yenilemeye gidileceğini ifade etti.

Meslek liselerinin teknolojik olarak kendilerini yenilemeleri ve buradaki seçilen öğretmenlerin de bilgi ve beceri yönünden kursa tabi tutulacağını kaydeden Doç. Dr. Biçerli, "Meslek liselerinde 6 bin öğretmen teknik eğitimden geçirilecek. Bu okullara 115 milyon TL kendilerini teknolojik olarak yenilemeleri için finansal kaynak aktarılacak. Amacımız bu okulların teknolojik gelişmeye ayak uydurabilmeleri ve buradan mezun olanların teknik kapasitesini üst seviyeye çıkartabilmek." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber