Yaşadığı çileyi anlattığı mektup, sağlık karnesi alımını kolaylaştırdı

Haber Giriş : 20 Mart 2005 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e gelen bir mektup, kamudan hizmet alanları bezdiren bürokrasi sisteminin değiştirilmesinin de önünü açtı.

Özellikle devlet dairelerinde sürekli şikayet konusu olan uzun kuyrukları bitirmek için yeni bir sistem üzerinde çalışan Müsteşar Dinçer, bir sağlık karnesini ancak 3,5 ayda alabildiğinden dert yanan vatandaşın mektubu ile çalışmalarına hız verdi. Dinçer, Kayserili edebiyat öğretmeni Muzaffer Koçer'in gönderdiği mektubu çoğaltıp Bakanlar Kurulu'nda tüm bakanların önüne koydu. Öğretmen Koçer'in başından geçenleri tek tek anlattığı mektubu inceleyen Dinçer, gecikmenin bürokratik sistemin hangi safhalarından kaynaklandığını tespit etti. Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı'na talimat veren Dinçer, ?başvuru yapıldığı an sağlık karnesi verilebilecek' bir sistemin nasıl mümkün hale getirileceğinin araştırılmasını istedi. İncelemede Dinçer'in istediği gibi anında karnenin verilebileceği belirlendi.

Başbakanlık uzmanları ayrı bir çalışma daha yaparak ?7 dakikalık muayeneden geçebilmek için 11 saat kuyrukta beklenildiğini' tespit etti. Gecikmenin nerelerden kaynaklandığını teyit eden müsteşar, muayene olabilmek için gerekli 8 safhanın 3'e inmesini planlamaya aldırdı. Hastane ve eczanelerden fotokopi istenmesine son veren genelgenin altında da bu çalışmaların yattığı öğrenildi.

Muzaffer Koçer'in Müsteşar Dinçer'e gönderdiği mektup 5,5 sayfa. Mektupta şu ifadeler yer alıyor: ?Kızım Murşide Koçer'in karnesinin süresi 30 Haziran 2004'te bitti. Öğretmen olarak atanmasını bekledik. Atanmayınca Emekli Sandığı Sağlık Hizmetleri Dairesi'ni aradım. Bana, ?Dilekçe göndereceksin. Biz size mal bildirim belgesi ve muhtaçlık belgesi göndereceğiz. Doldurup iki fotoğraf, eski sağlık karnesi, dilekçe, nüfus kayıt örneği ile birlikte göndereceksin.' dediler. Ben, ?Boş kağıtlar için neden dilekçe vermem gerekiyor?' dedim. ?Şart' dediler. Dilekçemi yazıp 19.08.2004'te APS ile gönderdim. Aylar geçti; dilekçeme cevap alamadım. 04.10.2004'te Emekli Sandığı'nı aradım. Dilekçemi 03.09.2004 tarihinde cevapladıklarını, ancak gerek mal bildirim belgesinin, gerekse muhtaçlık belgesinin internetten de alınabileceğini söylediler. 05.10.2005'te internetten formları aldım. Melikgazi Nüfus Müdürlüğü'nden nüfus kayıt örneğini aldım. Mal bildirim belgesini Keykubat muhtarı ile azalara imzalattım. 08.10. 2004'te Melikgazi Kaymakamlığı'na gittim. Elimdeki evrakı gösterdim. ?Bu kağıdın hiçbir anlamı yok, sen şunu gerekli yerlere onaylatıp getireceksin.' diye yeni bir kağıt verdi. Kağıtta onaylatılması gereken kurumlar şunlardı: Muhtarlık, Melikgazi Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Bağ-Kur İl Müdürlüğü, Melikgazi Tapu Sicil Md., Kocasinan Tapu Sicil Md., SSK İl Md., .... Vergi Dairesi, Trafik Tescil Şube Md., Jandarma, Emniyet Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü. 11.10.2004: Eve gelip atletimi değiştirdim. Bel-Sin Karakolu'na mesai bitmeden yetiştim. Memur, ?Form 5 nerede?' diye sordu. ?O ne?' dedim. ?Muhtara gideceksin, form 5 dolduracak.' dedi. Ve son olarak 09.11.2004 tarihinde kızımın sağlık karnesini çıkarmayı başardım.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber