Bankacılık Kanunu taslağı tamamlandı, Murakıpların gücü zayıflıyor

Haber Giriş : 21 Mart 2005 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Fon'a devir" başta olmak üzere, tartışmalı üç maddede de savunduğu düzenlemeler taslak metnine girmeyen BDDK Başkanı Bilgin, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan randevu istedi.

Hürriyet-Başbakanlığa gönderilmesinin üzerinden üç ay geçen Bankacılık Kanunu taslağında en çok tartışılan üç maddenin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Hazine'nin talepleri doğrultusunda metne işlenme eğilimi ağırlık kazandı. ?Fon'a devir' başta olmak üzere, tartışmalı üç maddede de savunduğu düzenlemeler taslak metnine girmeyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Başbakan Tayyip Erdoğan'dan randevu istedi. Erdoğan ile geçtiğimiz hafta görüşmek isteyen, ancak Başbakan'ın program yoğunluğu nedeniyle görüşemeyen Bilgin'in, taslakla ilgili görüşlerini bu hafta anlatmayı planladığı belirtiliyor.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener; Bankacılık düzenleme ve denetleme kurumu (BDDK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Hazine bürokratlarıyla geçen çarşamba günü yaptığı toplantının ardından, taslak metnini, tekrar Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.
Taslağın 72. maddesine, belirli koşulların gerçekleşmesi halinde faaliyet izninin kaldırılmasının yanısıra; bir bankanın TMSF'ye devri konusunda BDDK yetkili kılındı. Bu yolla, yabancı kreditörlerin IMF ve Hazine aracılığıyla ilettikleri ?yabancı kredilerin garanti altına alınması' olanaklı hale gelirken, Hürriyet'in geçen hafta duyurduğu, bir bankanın Fon'da maksimum ?9 artı 3 ay' kalmasına ilişkin düzenlemenin de metinde yer alacağı öğrenildi.

Taslağın BDDK ile TMSF'nin örgütlenme şekline ilişkin bazı maddelerinin hala tartışmalı olduğu ve belirsizliğini koruduğu öğrenilirken, bu konuya ilişkin nihai düzenlemenin de bir haftayı bulabileceği belirtildi. Bu konuda Üst Kurullar'a ilişkin ?çerçeve yasa' konusundaki tartışmaların netleşmesi bekleniyor.

PRİM HESABI TMSF'DE:
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), taslakta Başbakanlık'ta yapılan değişiklikle TMSF'ye geçmesine sert tepki gösterdiği mevduat sigorta prim hesabı yetkisinin ise TMSF'de kalacağı öğrenildi. Bu konuda IMF kaynaklarının ?Fon kendi gelir ve giderlerini kendisi düzenlemek durumunda' diye özetlenebilecek yaklaşımının belirleyici olduğu belirtiliyor. Yapılacak değişiklik ile bankaların üçer aylık bilançoları üzerinden, TMSF'ye ödedikleri mevduat sigortası prim miktarlarını, ?BDDK, Hazine ve Merkez Bankası'nın olumlu görüşünü alarak' TMSF belirleyecek. Banka bilançolarını BDDK denetlediği için TMSF, bu konuda risk bazlı verileri BDDK'dan isteyecek. BDDK, halen kendisinde olan bu yetkinin TMSF'ye geçmesine, ?Denetimi zaten biz yapıyoruz. Aynı işi TMSF'nin yapması farklı sonuçlara yol açabilir' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

MURAKIP GÜCÜ ZAYIFLIYOR:
BDDK'nın hazırladığı taslağı Başbakanlığı gönderdiği Kasım ayından bu yana tartışılan ?murakıp denetimi' konusunda da IMF'nin talepleri doğrultusunda, ?aralarında yeminli murakıpların da yer aldığı bilgi işlem, hukukçu ve uzmanlardan oluşan ekip denetiminin esas olması' biçimindeki değişikliğin metne eklendiği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber