Uzman maddesi tasarıdan çıktı

Haber Giriş : 08 Aralık 2010 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Özelleştirme sonrası alınmış yargı kararlarını idareye uygulamama yetkisi veren düzenlemeyle uzmanlık maddeleri torbadan çıkarıldı. Merkez Bankası'nın taşınması ise başka bahara kaldı.
Kamu alacaklarına ödeme kolaylığı getiren düzenlemelerin de içinde bulunduğu torba yasa Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda önemli değişikliklere uğradı. Kamuda uzmanlıklar yeniden düzenleyen maddeyle özelleştirme sonrası alınmış yargı kararlarının uygulanmasını önleyen iki düzenleme torba tasarıdan çıkarıldı. Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması için sonradan hazırlanan yasa teklifinin de torbaya eklenmemesine karar verildi.

Teklif ilgi görmedi

Başlangıçta vergi ve sigorta prim borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesi amacıyla hazırlanan ancak daha sonra memurlardan çiftçilere kadar toplumun bir çok kesimine yönelik düzenlemeleri de kapsaması nedeniyle torba tasarıya dönüşen düzenleme dün alt komisyonda görüşüldü. Komisyon, iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekilleri tarafından benzer nitelikte hazırlanmış 40 ayrı yasa teklifini torba tasarının içine monte edip etmemeyi tartıştı. Sonunda yasa teklifleri benimsenmezken tasarının ana metni üzerinden görüşmelerin yürütülmesine karar verildi.

Merkez Ankara'da kaldı

Görüşmeler sırasında iki kritik düzenleme yapıldı. Buna göre, özelleştirme sonrası devir işlemi tamamlanan kamu kurumlarıyla ilgili olarak yargıdan gelen iptal davalarının İdare tarafından uygulanmamasını hükme bağlamayı öngören 93'üncü madde tasarıdan çıkarıldı. Bu maddenin yasa tekniğine ve Anayasa'ya aykırı olduğu ifade edildi. Ayrıca kamu çalışanları arasında büyük tartışmalara yol açan uzmanlıkları düzenleyen madde de tasarıdan ayıklandı. Ayrıca, kamu bankalarına paralel olarak Merkez Bankası yönetim yerinin Ankara'dan İstanbul'a taşınması için son dakikada hazırlanan yasa teklifinin torba tasarıya alınmamasına da karar verildi.

Erdoğan SÜZER/BUGÜN


Maaşlarıyla 'sırça köşkte' yaşayan uzmanlar torba tasarıyı istemedi

Merkez teşkilatlarda çalışan uzmanların ücretlerine sınırlama getirmesi amacıyla hazırlanan tasarıdan, yüksek maaşlarıyla 'sırça köşkte' yaşayan uzmanların baskıları sonucu ücret düzenlemeleri çıkarılıyor. Düzenlemede uzmanların ücretlerinde eşitlik yer alsaydı, mesleğe ilk kez girecek uzman yaklaşık 2 bin TL maaş alacaktı

Hükümet, merkez teşkilatlarda 'uzman' statüsü ile çalışanlar arasında eşit ücret getirmeye hazırlandığı torba tasarıdan, uzmanların maaşlarında arttırıma ilişkin maddeleri geri çekiyor. Yüksek maaş alan ve bu maaş seviyesine başkalarının da gelmesini istemeyen 'sırça köşkteki' uzmanların baskıları olmasaydı, tasarıyla uzmanların ücretlerine bir sınırlama geti-rilecekti. Böylece, mesleğe ilk kez giren uzman yaklaşık 2 bin TL, birinci dereceye gelmiş olan uzman ise 3 bin 500 TL civarında ücret alacaktı.

8 MADDE ÇIKARILDI

Türkiye genelinde 'uzman' sıfatıyla çalışanların gözü kulağı, hükümetin hazırladığı ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen torba tasarıya çevrilmiş durumda iken, dün son dakika bazı gelişmeler yaşandı. Muhalefet milletvekilleri ile birlikte Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda tasarıdan uzmanların ücretleri arasında eşitlik sağlayacak maddelerin de yer aldığı 8 maddenin çıkarılması kararlaştırıldı. Böylece SGK primleri ve vergilerle ilgili düzenlemelerin öncelikli olarak yasalaşması öngörülüyor. Ayrıca, bakanlıklara uzmanlık kadrolarının verilmesi kararlaştırıldı. Bakanlar Kurulu söz konusu kadroların dağılımını daha sonra gerçekleştirecek.

UÇURUM KALDIRILACAKTI

Düzenlemenin en önemli özelliği, 'uzmanlar' arasındaki ücret uçurumuna son verecek olmasıydı. Çünkü Başbakanlığa bağlı (Hazine ve DPT Müsteşarlığı, TUİK gibi) kuruluşlarda ve üst kurullardaki uzmanların ücretleri, bu kurumlarda yılda 18 maaş verilmesinden dolayı, diğer bakanlıklarda aynı statüde bulunan uzmanların ücretlerinin iki katına yakın hale gelmiş bulunuyor. İşte hükümet, tasarıyla aldıkları maaşlarla gösterişli, ilgi çekici 'sırça köşk' sefası süren bu kesimin ücretlerini sınırlayacaktı. Bu yapılırken, o kesime maaşları yine eski ücret rejimi üzerinden verilecekti. Kamuda yeni işe giren uzmanlar, tasarıda öngörülen ücret skalasına tabi olacaktı.

Bürokratik oligarşi tasarıya karşı çıktı

Tasarı ile bu uçurumun azaltılması planlanırken, yüksek maaş alan Başbakanlığa bağlı birimlerdeki bürokratlar ile TBMM'deki uzmanlar ise tasarının Meclis'e gelmesinden rahatsız olduklarını açıkça dile getiriyorlar. Telefonla Yeni Şafak muhabirini arayan bürokratların hepsi, uzmanların ücretlerine ilişkin Yeni Şafak'ta yapılan haberlere tepkilerini gösterdiler. Gerekçe olarak da; merkezde uzman diğer kurumlarda çalışan kesimlerin ücretlerinin kendi ücretlerine yakın hale getirilmesiyle, kendi ücretlerinin dondurulacak olmasını gösterdiler. Kamuoyunu yakından ilgilendiren ve kamu borçlarına ilişkin bir takım düzenlemeler getiren torba yasa tasarısı iki bölüme ayrıldı. Vergi ve prim borçları öncelikli olarak görüşülecek.

CAHİT SARAÇOĞLU / YENİŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber