60'a yakın okul türü kalkacak

Haber Giriş : 09 Aralık 2010 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İBRAHİM ASALIOĞLU ANKARA

Milli Eğitim Bakanlığı, 4 yıl içinde bütün düz liseleri Anadolu lisesine dönüştürecek. Sürecin tamamlanmasının ardından Anadolu liselerine sınavsız öğrenci alacaklarını açıklayan Bakan Nimet Çubukçu, SBS'yi kazanamayan öğrencilerin meslek lisesine gideceği yönündeki iddiaları ise yalanladı. Çubukçu, not ortalaması düşük olan öğrencilerin Anadolu lisesinden meslekî eğitime geçeceğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, 4 yıl içinde genel liselerin tamamının Anadolu lisesine dönüşmesinin ardından bu liselere sınavsız öğrenci alacaklarını söyledi. "Seviye Belirleme Sınavı'nı (SBS) kazanamayacak öğrencilerin zorunlu olarak meslek liselerine gideceği" yönündeki iddiaları yalanlayan Çubukçu, "Sınav sadece fen ve sosyal bilimler liseleri için yapılacak. Anadolu liseleri için sınav yapılmayacak. Meslek liselerine de Anadolu liselerine de öğrenciler ilköğretimdeki başarılarına ve notlarına göre yerleştirilecek." dedi.

Bakan Çubukçu, Meclis'te gazetecilere ortaöğretimin yeniden yapılandırılması projesinden bahsetti. Projenin 2014 yılına kadar tamamlanacağını belirten Çubukçu, yeni sistemin 'fırsat eşitliği sağlayacağını ve ortaöğretimde kaliteyi yükselteceğini' vurguladı. Çubukçu, amaçlarının 'düz liseleri ortadan kaldırmaktan ziyade ortaöğretimin kalitesini artırmak' olduğuna dikkat çekerek, "Bu proje tamamlandığında ortaöğretime geçiş sınavı kalmayacak. Yani sınavla öğrenci Anadolu lisesine gidecek, kazanamayan meslek lisesine gidecek diye bir durum olmayacak." diye konuştu.

Bu yıl liselerdeki alanları kaldırdıklarını hatırlatan Milli Eğitim Bakanı, meslek liseleri ile Anadolu liseleri arasında karşılıklı geçişleri kolaylaştıracaklarını dile getirdi. Çubukçu, yapılacak düzenleme ile "Anadolu lisesine giden çocuk başarısız olduğunda mesleki eğitime, mesleki eğitimde akademik başarı gösteren bir öğrencinin ise Anadolu lisesine geçebileceğini" kaydetti. Çubukçu, şöyle devam etti: "Liselere geçiş okuldaki başarı notları ile olacak. Diyelim ki bir öğrencinin ortalaması 4, o Anadolu lisesine gidecek; birisi 2 ortalamayla mezun oldu, o mesleki eğitime gidecek. Dolayısıyla sistem okul içi başarı ve okula odaklanmayı ağırlıklı hale getirecek. Yani çocukların öğrenme merkezleri okul olacak. Başarı kriteri notları olacak." Okul çeşitliliği yerine alan çeşitliliğinin getirileceğini ifade eden Çubukçu, 60 civarındaki okul türünü azaltacaklarını, bunlara paralel olarak da öğretmenlerin niteliğinin artırılması için 'performansın değerlendirilmesi sistemini' getireceklerini kaydetti.

Bu arada Nimet Çubukçu, Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Nevzat Ayaz Kız Meslek Lisesi'nde organize edilen Beyaz Bayrak Ödül Töreni'ne katıldı. Törende bir gazetecinin 'okullarda müdür yardımcılarının Emniyet ile işbirliği yapacağı, okullarda muhbirlik dönemi başladığı' yönündeki haberleri hatırlatması üzerine "Burada ne bir muhbir uygulaması var ne de koordinasyonu yapan idareci muhbir olarak nitelendirilemez." dedi. Okul güvenliği projesi yürütülürken Emniyet ile bilgi paylaşımını sağlayacak bir idareciye ihtiyaç bulunduğunu ve bunun doğal olduğunu belirten Çubukçu, "Okul idarecilerini veya öğretmenleri, koordinasyon görevi yürüten bir idareciyi muhbir olarak nitelendirmek için çarpık düşünmek gerekir." diye konuştu

Zaman

ÖNDER YILMAZ

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, şu ana kadar 16 milyon euroya mal olan ?ortaöğretim yapılanma projesini? Milliyet'e anlattı. 2014'e kadar Anadolu lisesine sınavla öğrenci alacaklarını söyleyen Çubukçu, tüm genel liselerin Anadolu lisesine dönüşmesinin ardından sınavı kaldırarak alımların ?okul başarı puanı ortalamasıyla? yapılacağını kaydetti. Çubukçu, şu açıklamalarda bulundu:

SINAVSIZ SİSTEM: Genel liselerin tamamı Anadolu liselerine dönüştürüldüğünde sınavla alım kaldırılarak sınavsız sisteme geçilecek. Projemiz, sınavsız sistem öngörüyor. Anadolu liselerine geçiş sınavsız olacak.

OKUL PUANIYLA GİRECEKLER: Sistem oturduğunda öğrenciler Anadolu lisesine ortaöğretim başarı puanıyla gidecekler. Diyelim ki bir öğrencinin ortalaması 4.1 düzeyinde. O Anadolu lisesine gidecek. Birisi de 2 ortalamayla mezun olduğunda mesleki eğitime gidecek. Dolayısıyla okul için başarı ve okula odaklanmayı ağırlıklı hale getirecek.

AKADEMİK LİSELER: En az bir yabancı dil bilen, bilişim teknolojilerine hakim, yükseköğretime geçişi hazırlayan akademik liseler öngörüyoruz. Bu liseler de sınav sadece fen ve sosyal bilimler liseleri için olacak. Anadolu öğretmen liseleri diğer Anadolu liseleri gibi sınavsız olacak.

DÜZ LİSE İTİRAZI: ?Anadolu liseleri düz liseye çevrilecek' itirazları var. Biz, orada kaliteyi koruyarak ilerlemek istiyoruz. Bu, fırsat eşitsizliği sağlamayacak tam tersine ortaöğretimde uygulanan sınav sistemi daha çok dershaneye gidebilen, kendine fırsat yaratabilen çocukların kazanmasını yol açıyor.

BAŞARILI OLAN GEÇECEK: Anadolu lisesine giden çocuk başarısız olduğunda mesleki eğitime geçebilecek. Mesleki eğitimde başarılı olan bir öğrenci parlak akademik bir şey gözüküyorsa Anadolu lisesine geçebilecek.

ALANLAR KALKTI: Bu yıl biz alanları kaldırdık. Her yıl bir adım atıyoruz. Alanları kaldırmak ne demek? Mesleki eğitimle, genel orta öğretimin 9 ve 10'ncu sınıflarında bütün dersler ortak. 11. ve 12. sınıfta mesleki eğitime gidenler ilave ders alıyorlar.

60 OKUL TÜRÜ KALKACAK: Okul çeşitliliği yerine alan çeşitliliği getireceğiz. Ortaöğretimde 60'a yakın okul türü var. Bu türler yanlış. Çocuk mesleki teknik eğitime, akademik liseye gidecek. Mesleki Teknik Eğitim'in alanları olacak. Spor, sanat, torna-tesfiye, elektrik olabilir. 180 çeşit mesleki eğitim alanı var. Akademik liselerde ne olacak; matematik, fen bilimleri, dil eğitimi ve teknoloji bilgisi gibi konulara ağırlık verilen öğrenme yöntemleri.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber