HSYK kanun tasarısı Meclis genel kurulu'nda görüşülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2010 18:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Ergenekon" soruşturması hakim ve savcıları hakkında çok sayıda şikayet bulunduğunu hatırlatarak, "Bu incelemelerin bu yıl sonuna kadar, bilemediniz Ocak ayı içinde sonuca ulaştığını göreceksiniz" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Hakimlere ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanun Tasarısı'nın görüşmelerini sürdürüyor. Temel kanun olarak görüşülen tasarının birinci bölümünün görüşmeleri tamamlandı. Birinci bölümün görüşmelerinin sonunda milletvekillerinin soru ve eleştirilerini cevaplayan Adalet Bakanı Ergin, HSYK seçimlerinde Adalet Bakanlığı'nın bir liste yaptığı ve dağıttığı tespitinin ortaya konulduğunu, bu tespitin defalarca Adalet Bakanlığı tarafından cevaplandırıldığını hatırlattı. Ergin, "Böyle bir

çalışmanın olmadığı, bu haberlerin doğru olmadığına dair hem açıklamalar oldu, hem de basınla paylaştığımız bültenler oldu" diye konuştu.

AK Parti'nin zaman zaman kişiye özel düzenleme yaptığı yönündeki eleştiriye cevap veren Ergin, "Mevzuat şahıslar için yapılmaz. Bir ülkede asayişin, hukuk düzeninin sağlanması için genel, soyut normlar yapılır. Bu soyut normlar muhatabına göre de uygulanmaz. Bu normu ihlal eden kim olursa olsun bu normların uygulaması yapılır. Bu normlarda bir yanlışlık varsa siyaset kurumu ya da yasama organı bu normlardaki eksiklik ve yanlışlıkları giderme yönünde çalışma yapabilir" dedi.

Hasta olan tutuklu ve hükümlülere ilişkin yasalarda mevzuatın bulunduğuna işaret eden Ergin, bakanlık olarak özel bir ekip kurduklarını ve bunlarla ilgili talep ve iddiaların incelenmesi, bürokratik işlemlerin takibi noktasında, gerekirse özel kurye ile bu evrakın tamamlanması noktasında özel bir çalışma yaptıklarını anlattı. Ergin, "Mevzuattan kaynaklı aksamalar var. Buna ilişkin düzenlemeleri de Genel Kurul'un huzuruna getirmek için önemli bir çalışma arifesindeyiz" dedi.

"Ergenekon" soruşturması hakim ve savcıları hakkında geçtiğimiz dönemde yapılan şikayetlerle ilgili birşey çıkmadı eleştirilerine işaret eden Ergin şunları söyledi:

"Bununla ilgili çok sayıda şikayet ve şikayetçi olduğunu daha önce ifade etmiştim. Ümit ediyorum bu yıl sonuna kadar, önümüzdeki 20 gün, bilemediğimiz Ocak ayı içinde bu incelemelerin sonuca ulaştığını göreceksiniz."

Ergin, Adalet Bakanı'nın HSYK'da bulunması ile ilgili uluslararası arenada yapılan değerlendirmelere ilişkin bir soruyu da cevapladı. Venedik Komisyonu'nun kriterlerini hatırlatan Ergin, Venedik Komisyonu Adli Atamalar Raporunda 'Yürütme erkinin temsilcilerinin kurul içinde yer alması güvene dayalı endişeler yaratsa da bu uygulamalar yaygındır. Bu durum tek başına kurulun bağımsızlığını zayıflatmaz' ifadelerinin yer aldığını söyledi. Ergin, anayasa değişikliğinden sonra 2010 yılı ilerleme raporunda

Türkiye'de HSYK ile ilgili yapılan değişikliklerin değerlendirmesini iç politik endişelerden uzak olarak yapan Avrupa Komisyonu'nun, bunu yargı reformu stratejisinin yerine getirilmesi olarak değerlendirildiğini de hatırlattı.

Tutukluluğun fiili mahkumiyete dönüştüğünün iddia edildiğini hatırlatan Ergin, "Ceza yasaları ve usul yasalarının yürürlüğe girmesinden bu yana 5 yılı aşkın süre geçti. Uygulamalardan kaynaklı sorunların tespiti için bir akademik ekibin çalışma yaptığını ifade etmiştim. Bu çalışmaların sonuçlanmasından sonra Genel Kurul'a ihtiyaç duyulan değişiklikler için bir öneriyle geleceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber