18 yaşından küçüklere çakmak gazı satılmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Aralık 2010 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Elaman, il genelinde 18 yaşından küçüklere çakmak gazı satışının yasaklandığını bildirdi.

Elaman yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığını n çakmak gazının satışını kontrol altına almak, satışını denetlemek ve 18 yaşından küçüklere satılmamasına yönelik başlattığı çalışma kapsamında, Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğünün aldığı karar doğrultusunda il genelinde 18 yaşından küçüklere çakmak gazı satışını dün itibarıyla yasaklandığını belirtti.

5898 sayılı Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Kanun çerçevesinde çakmak gazının 18 yaşın altındakilere satışının yasaklandığını, ancak yaptırımı bulunmadığını ifade eden Elaman, şunları anlattı:

"Kabahatler Kanunu kapsamında 'emre aykırı hareket' içinde değerlendirilerek 18 yaşından küçüklere çakmak gazı satanlara 143 lira para cezası verilecek. Çakmak gazına kolay ulaşılabilmesi nedeniyle kullanımının çocuklar tarafından oldukça yaygın olduğunu tespit ettik. Bu nedenle Malatya Valiliği il bazında gazın satışını yasakladı. Çakmak gazının 18 yaşından küçüklere satılması kanunen zaten yasaktı ancak yasada satıldığı zaman ne olaca ğı belirsizdi. Şu anda Kabahatler Kanunu'ndaki uçucu madde temini maddesi kapsamında para cezası uygulanacak. Uygulamanın gazın satışını düzenleme konusunda önemli oranda etkili olmasını bekliyoruz."

İl Emniyet Müdürlüğü olarak il genelinde bu konuda yapılması gereken tüm çalışmaları yaptıklarını dile getiren Elaman, şunları kaydetti:

"İl bazında bu gazları satan toptancılarla görüşmelerde bulunduk. Onları, çocukların çakmak gazına kolay ulaşabilecekleri bakkalları, seyyar satıcıları gaz satmamaları konusunda uyardık. Bakkallara ve gazın kolay temin edilebileceği iş yerlerine bilgilendirici broşürler dağıtacağız. Bu konuda ilk defa etkili ve duyarlı bir çalışma başlatmış bulunuyoruz."

Kullanıldığı zaman sarhoşluk hissi veren, rüya alemine götüren ve saldırganlaştıran çakmak gazının üretiminde kötü kokularla kokulandırılması gerektiğine dikkati çeken Elaman, "Yasadaki önemli boşluklardan bir tanesi bu. Kokusuz bir gaz olduğu için kullanımı çok kolay oluyor. Maliyeti artırdığı için ü reticiler gazı kokusuz yapıyorlar. Üretici firmaların bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber