Otomobilinizi kışa hazırlayın

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 13 Aralık 2010 23:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kış bakımının önemine değinen Goodyear Pazarlama Direktörü Yüksel, doğru ekipman ve hazırlıkla sürücülerin endişe etmesine gerek kalmayacağını söyledi.

Her yıl ilk kar yağışı birçok sürücüyü hazırlıksız yakalıyor. Özellikle tarihi kadar trafiği ile de ünlü olan İstanbul gibi şehirlerde, bu çok büyük bir sorun haline geliyor. Kışa hazırlıksız giren sürücüler, hava şartlarına göre de hareket etmeyince sorunlar büyüyor. Küresel ısınma, kışın gelişini bir miktar ertelese de bir anda 10 dereceden fazla düşen sıcaklık, insanlar kadar araçları da olumsuz etkiliyor. Camlar buhar yapmaya başlıyor, yaz lastiklerinin tutunma yetenekleri kayboluyor, havalandırma ısıtmaya yetmiyor. Uzadıkça uzayan bu liste, aracının kış kontrolünü yaptırmayanlar için büyük bir sıkıntı. Soğuk hava, çeşitli metallerden oluşan motor aksamında bakım gerektiriyor. Bunun için yapılması gereken en önemli şey, servislerden randevu alıp bir an önce kış bakımını yaptırmak. Ama iş sadece bakım ile bitmiyor. Aracın yolla temasını sağlayan lastikler de kışa uygun seçilmeli. Kısa bir süre öncesine kadar yüzüne bakılmayan kış lastikleri, gönümüzde oldukça popüler. 4 mevsim lastiklerden daha ucuza satılan ve her markanın portföyüne eklediği kış lastikleri, soğuğa uygun hamurları ile otomobillerin en büyük yardımcıları konumunda.

Sürücülerin araçlarını kışa hazırlaması için en doğru zamanın sonbaharın sonu olduğunu hatırlatan Goodyear Türkiye, İsrail, Kafkasya Pazarlama Direktörü Alper Yüksel, "Kış sürüşü son derece zorlayıcı olabilir. Kış koşullarında araba kullanan sürücülerin, tüm dikkatlerini yola vermesi son derece önemlidir. Ancak, doğru kış ekipmanı ve bazı önemli hazırlıklarla sürücülerin endişe etmesine gerek kalmaz" dedi. Yüksel, kışın yapılması gereken hazırlıkları şöyle sıraladı:

Nasıl hazırlanmalı?

*Lastikleri kontrol edin: İlk olarak yedek lastik dahil olmak üzere tüm lastikler kontrol edilmeli. Lastik dişlerinin eşit olmayan bir şekilde yıpranıp yıpranmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir yıpranma varsa bu arabanın şasi süspansiyon ayarının bozuk olduğunun bir göstergesi olabilir.

*Antifriz düzeyini kontrol edin: Arabanın cam sileceği ve motor soğutma sistemindeki antifriz düzeyini kontrol edin. Suyun donmamasını sağlamak için özel kış cam suyu ilave edin. En önemlisi, motor arızalarını önlemek için arabanın radyatör sistemindeki antifriz düzeyinin yeterli olduğundan emin olun.

*Akünün durumu: Eğer akü birkaç yıllıksa ve çıkartılabilir kapağa sahipse, elektrolit sıvısının düzeyini kontrol edin ve gerekliyse damıtılmış su ile doldurun.

*Farlarınızı bir uzmana kontrol ettirin: Birçok araba servisi ve otomobil şirketi, arabanın farlarının diğer sürücüleri rahatsız etmediğinden emin olmak için sonbaharda ücretsiz far kontrolleri ve ayarı yapmaktadır.

*Cam sileceklerini kontrol edin: Yıpranmış cam silecekleri ön cam üzerinde kir bırakır ve en çok ihtiyacınız olduğu yağmur ve kar yağışı sırasında görüşü kısıtlar. Bu sebeple özellikle silecek lastiklerinin kontrol edilmesi çok önemlidir.

*Tüm kapı lastiklerini yağlayın: Donmalarını önlemek için tüm kapıların lastiklerini kış gelmeden yağlayın.

*Isıtma sistemine dikkat: Buharlanmış ön camı kurutmak ve arabada rahat etmek için iyi bir ısıtma sistemine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca arka cam buz çözücüyü kontrol edin.

*Arabanıza gerekli malzemeleri koyun: İlk yardım takımları, buz kazıyıcı, arabanın karını temizlemek için bir fırça, akü dolum kablosu, yoğun karlı bölgelere gitmeyi planlıyorsanız kar zinciri, acil durumda kullanılmak üzere bir fener ve ideal olarak bir flaş ışığını arabanızda bulundurun. Ayrıca, arabanın kapılarının açılmaması durumunda garajda da bir buz çözücünün bulundurulması önemli.

*Yakıtınızı ihmal etmeyin: Trafik tıkanıklığında yolda kalmamak için yakıt depoları sürekli dolu tutmaya özen gösterin.

Gökhan KARA / OTOSTOP

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber