Vergide indirim başka bahara kaldı, pahalı yakıta çözüm yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 15 Aralık 2010 09:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Akaryakıt fiyatındaki artışa çözüm arayan hükümet, vergide indirime yanaşmadı. Son yapılan akaryakıt zirvesinde sektörün kar payı masaya yatırıldı. Ortaya çıkan sonuç: Yüksek fiyatlar bir süre daha devam edecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yüksek seyreden akaryakıt fiyatları nedeniyle önceki gün EPDK Başkanı Hasan Köktaş ile Petrol İşleri Erdal Gülderen'i toplantıya çağırırken, bu toplantıdan da somut bir sonuç çıkmamıştı. Bunun üzerine dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, konuya el koydu. Babacan başkanlığında yapılan toplantıda, akaryakıt fiyatlarında gelinen aşama masaya yatırıldı. Somut bir karar alınmayan toplantında, fiyatların daha yakından izlenmesi yönünde görüş oluştu. Toplantıda, özellikle akaryakıt dağıtıcı şirketleri, akaryakıt bayileri ile rafinerilerin kar payları ele alındı. Toplantının perde arkası şöyle:

l TOPLANTIDA Maliye Bakanlığı'ndan bir temsilcinin bulunmaması dikkat çekti. Yetkililer bunun nedenini 'Toplantıda vergisel bir boyut ele alınmadı' şeklinde açıkladı.

l EPDK, 2009'da akaryakıtta tavan fiyat uygulamasına geçmiş, ancak sistem fiyatları indirmede etkili olmamıştı. Babacan başkanlığındaki toplantıda da soğuk bakıldığı için tavan fiyat görüşülmedi.

l FİYATLARA yönelik arayış sürerken EPDK da dağıtım şirketleri ve TÜPRAŞ'la görüşme yapacak. EPDK Başkanı Hasan Köktaş başkanlığında sektörle yapılması öngörülen toplantıda, dağıtıcılar ve bayilerin kar payları ile TÜPRAŞ'ın fiyatlandırma sistemi masaya yatırılacak.

Müdahale etmeyiz

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da NTV canlı yayınında konuya yönelik soruları yanıtladı. Yıldız şunları söyledi: 'Serbest piyasa olduğu için fiyatlara müdahale söz konusu değil. Tavan fiyata, EPDK karar verecek. Vergiler, 8 yılda ciddi bir artış göstermedi. Sigara ve akaryakıt vergileri, 73 milyona daha az yük binmesi için alınıyor. Rafineri ve dağıtıcılardan bir indirim bekliyorum. Makul oranda pay alabilirler ama makulün üstünde artı bir kar elde etmemelerini talep ediyorum' dedi.

Dağıtımcıların karı yüksek

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt tartışmalarına Twitter hesabından yanıt verdi. Konuyla ilgili topu rafinericilere atan Şimşek, rafinericilerin aldığı kar payının, Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu kaydetti. Şimşek şöyle konuştu: '1 yıldır hiç bir akaryakıt ürününde bir tek kuruşluk vergi artışı yapılmadı. Ak Parti döneminde akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü artmamıştır, bilakis azalmıştır. Örneğin, 100 liralık benzinin 2002 Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 70 lirası vergiyken bugün yaklaşık 65 lirası vergidir' dedi.

Deniz ÇİÇEK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber