28 Şubat'ta valilik bursları ÇEV'in insafına bırakılmış

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Aralık 2010 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erol Çakır'ın Valiliği döneminde, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın burs vereceği öğrencilerle ilgili kararı ÇEV vermiş

HELİN ŞAHİN İSTANBUL

Ergenekon Silahlı Terör Örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturma kapmasında hazırlanan ve sanıklarının tamamı ÇYDD ve ÇEV yöneticisi olan son iddianamede, 28 Şubat ve 2007 cumhurbaşkanlığı seçim süreçleriyle ilgili ilginç bilgiler yer aldı. 28 Şubat sürecinde Valilik bünyesindeki İstanbul Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın dağıtacağı öğrenci burslarını hak edenlerin belirlenmesi işi, bir protokolle ÇEV'e bırakılmış. ÇEV de bursları gerçekten ihtiyacı olanlara değil, kendi kriterlerine uygun olanlara dağıtmış.

PROTOKOL VAR

Çağdaş Eğitim Vakfı eski başkanı firari sanık Gülseven Yaşer'in evinde ele geçirilen Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişliği tarafından ?27.09.2002? tarih ve ?56-28/28? sayılı ve Vakıf işlemleri konulu belgede şok bir gerçek ortaya çıktı. Müfettişlerin yazısına göre, Erol Çakır'ın Valiliği döneminde imzalanan 27 Aralık 1997 tarihli bir protokolle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına Eğitime Destek yardımı için müracaat eden öğrencilerden, burs almaya hak kazanacakların seçimi, Çağdaş Eğitim Vakfı'na bırakılmış.

TEK SEÇİCİ ÇEV OLMUŞ

Devletin kesesinden ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın, bu işi bir protokolle ÇEV'e bırakmasının yanında, asıl skandal, ÇEV'in burs verilecek öğrencileri belirleme kriterleri oldu. Ergenekon firari sanığı Gülseven Yaşer'in başkanı olduğu ÇEV devletin vakfının bursunu gerçekten ihtiyaç sahibi olsalar bile bazı öğrencilere İHL mezunu ya da dindar diye burs başvurusunun reddedilmesini istemiş. Vakıf da ÇEV'in kararını aynen uygulamış.

İşte ÇEV'in kriterleri

Vakıflar Genel Müdürlüğü Müfettişleri, SYDV'den burs hakedenler belirlenirken kullanılan kriterlerdeki çarpıklıkları ÇEV'e tek tek bildirmiş. İşte ÇEV'in ret gerekçelerinden bazıları:

? İmam Hatip Lisesi'nden geliyor. İhtiyacı çok var ama bana biraz gerici bir genç göründü. Hayır..

? Resmen takiye yapıyor. Hayır...

ÇEV'in burs verilmesini onayladığı kişilerde aradığı kriterlerden bazıları ise şöyle:

? Kürt ve akıllı bir çocuk. Olumlu

? Alevi bir genç, çok bilinçli ve çağdaş

bir genç. Olumlu.

? Kemal Alemdaroğlu'nu çok haklı buluyor ve ona yardımcı olmak istiyor. Olumlu...

Tedavin bitene kadar oradasın ona göre!

? Gülseven Yaşer'in tüm kaçış öyküsü telefon dinlemelerine takılmış. Yaşer, 7 Ocak 2009 günü Ergenekon kapsamında emekli Orgeneraller Tuncer Kılınç ve Kemal Yavuz'un gözaltına alındığı dalga başlayınca bir ÇEV çalışanına kendisine Erzurum gidiş dönüş bileti almasını, Erzurum olmazsa Kars bileti almasını emrediyor. Yaşer daha sonra Metin adlı kişiye evin üst katına çıkmasını, büyük bir valiz hazırlamasını istiyor. Yaşer bunun ardından da İsmail isimli kişiye ?Hepsini bırak acele gel, hemen çıkmamız lazım, kalsın öylece? talimatı veriyor.

Aynı gün Gülseven Yaşer'in kocası Yaşar Yaşer, telefonda İskandinav Havayolları'ndan Panama'ya kadar bilet aldığını ve gidince kalacağı oteli de ayarladığını anlatıyor. Yaşer yurtdışına kaçtıktan sonra 10 Ocak 2009 günü eşi Yaşar Yaşer'le konuşurken ?Sen bizim cicilerle konuştunmu biliyorlar mı burada olduğumu? diye soruyor. Bir başka konuşmada da Yaşar Yaşer, eşi Gülseven Yaşer'e gizli kullandığı numarasının ortaya çıktığını anlatıyor ve ?Senin tedavin bitene kadar orda biraz daha kalacaksın öyle konuş? diyor.

DYP ve ANAP'a Meclis'e girmeyin baskısı yapacağız

Gülseven Yaşer'in bilgisayarında ele geçirilen ?29 NİSAN HAZIRLIĞI? başlıklı 29 Nisan 2007 tarihinde İstanbul Çağlayan'da gerçekleştirilen Cumhuriyet Mitingi ile ilgili yapılan hazırlıkların yer aldığı söz konusu belge içeriğinde mitinge hazırlık sürecinde yapılacaklarla birlikte, cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasına dönemin Meclis'teki iki muhalefet partisi Erkan Mumcu'nun ANAP'ı ve Mehmet Ağar'ın DYP'sinin katılması için yapılması gerekenler anlatılıyor. Yaşer'de ele geçirilen belgenin ?sonraki adımların planlanması? başlığı altında ?Anavatan Ve Dyp Milletvekillerinin Oylamada Bulunmamaları İçin Çaba Sarfedilmesi...?, ?Chp Milletvekillerinin Meclisten İstifası Sembolik de Kalsa Çok Büyük Anlam Taşıyacaktır!..?, ?Seçim İttifakı İçin Kamuoyu Baskısı Oluşturma? şeklinde yapılacaklar sıralanmış. ÇEV yönetiminin Mumcu ve Ağar'a ne kadar baskı yaptığı merak konusu oldu.

Firarda örgüt faaliyetlerini sürdürüyor

? Hakkında yakalama kararı bulunan ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer'le ilgili iddianamenin değerlendirme bölümünde, Yaşer'in yurtdışında firari olmasına rağmen örgütsel faliyetlerini sürdüğüne dikkat çekildi. Savcılar, iddianamede eski DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel'in bir bayşanla uygunsuz görüntülerinin ÇEV Genel merkezi'nde ele geçirildiğini hatırlatarak Yaşer ile ilgili şu değerlendirme yapıldı: ?Bir yargı mensubuna ait gizlice çekilip CD'ye kaydedilen uygunsuz görüntülerin ÇEV genel merkezinde ele geçirildiği, bu görüntüleri kullanıp bahsi geçen yargı mensubunun yürüttüğü soruşturmaları yönlendirmeye çalıştığı dikkate alındığında, şüphelinin illegal eylem ve faaliyetlerine halen devam ettiği bur verdiği öğrencileri ırk, rin, mezheplerien göre kattegorize edip fişlediği, burs alan öğrencileri Jandarmaya takip ettirdiği, bursiyerleri, Ergenekon Terör Örgütünün amaçları doğrultusunda düzenlenen mitinglere katılmaya zorladığı, etkinlik ve mitinglere katılıp katılmadıklarını takip ettirdiği, katılmayanları burslarını kesmekle tehdit ettiği, bursiyerleri, illegal eylem ve mitinglerde kullandığı anlaşılmıştır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber