Devletin iskontosu, ucuz ilaçları piyasadan yok etti/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Aralık 2010 14:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

ETİKET fiyatı 3- 5 lira arasında değişen ancak hayati önem taşıyan İsodril, Tefor gibi ilaçlar 'yoklar' listesine girdi. Bulunmayan ilaçlar listesinin daha da uzayacağını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Sağlık Bakanlığı, birkaç gün önce ilaç firmalarından yüzde 9.5 daha indirim aldı, toplam yüzde 32.5 indirime ulaştı. Firmalar bu kadar büyük indirim karşısında bu önemli ama ucuz ilaçları üretmekten vazgeçiyor ya da çok kısıtlı sayıda üretiyor. O nedenle bu ilaçlar bulunmuyor, doğru çözüm bulunmalı" dedi.

Tuncay Sayılkan, 2005'te başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla tüm sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında toplandığını, 12- 13 milyon yeşilkartlıyla birlikte ülke nüfusunun tamamına sağlık hizmeti verilir noktaya gelindiğini hatırlattı. Ancak Sayılkan, bu programa sağlık hizmetlerinin finansmanı ve teknik altyapı tamamlanmadan geçildiğini, o nedenle de her yıl benzer sorunlar yaşandığını öne sürdü. Hastanelerde ya da eczanelerde provizyon alınamadığı zaman, hastaların hastane personeli ve eczacılarla karşı karşıya geldiğini, hizmetin aksadığını belirten Sayılkan, diğer sorunun ekonomik olduğunu söyledi. İlaç firmalarının 2 yıl öncesine kadar devlete yaptığı yüzde 11'lik indirim varken, bu indirim oranının geçen yıl yüzde yüzün üzerinde artırılarak yüzde 23'e çıkarıldığını belirten Sayılkan şöyle konuştu:

"İskonto oranının artırılmasının gerekçesi 'ilaca ayrılan parayla biz bu hizmeti sürdüremiyoruz, biraz daha indirim yapın' şeklinde geldi. Bu indirimler hem eczacıya hem vatandaşa olumsuz yansıyor. Eczacı, o indirimin yapıldığı ilaçlarda eczanesinde bulunan kadar bedelsiz kamulaştırmaya, raf zararına uğradı. Değişik yöntemlerle karşılanmaya çalışılsa da, her indirim döneminde eczacı rafındaki ilaçtan zarar eti. 17 Aralık Cumartesi akşamı başlayan yeni uygulamayla geçen yıl yüzde 23'e çıkan ilaç firmalarının devlete yaptığı indirim, yüzde 9.5 puan daha artırılarak toplamda 32.5'a çıkarıldı. Bu yine eczanelerin raflarında yüzde 9.5'luk bedelsiz kamulaştırma demek. Eczanelerin bu hizmeti sürdürmeleriyle ilgili sıkıntıların artması demek. Önümüzdeki süreçte devlete bu kadar indirim yapan ilaç firmaları, eczanelere verdikleri karlılıkları aşağı çekerek kendilerini kurtarma yoluna gidecekler, görünen bu. O zaman da eczanelerin birçoğu ekonomik sıkıntıyla karşılaşacak. Ortalama karlılığı yüzde 20, bunun yarısı da işletme gideri olan bir eczaneden bahsediyorsak, yüzde 9.5'luk bir raf kaybı bir ayın bedavaya geçmesi, boşa çalışması demek. 2011'e girdiğimizde kira, vergi, sigorta, elektrik vesaire giderler artacak, cirosu azalan bir eczane piyasaya olumlu yansımaz."

İLAÇLAR YOKLAR LİSTESİNDE

Sayılkan, Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı fiyat politikasının vatandaşa da, 'Eczanelerde her ilacı bulamama' olarak yansıdığını söyledi. Belli fiyatın üzerindeki ilaçlarda, örneğin 100 liralık bir ilaçta 9.5 liralık indirimin ciddi bir rakam olduğuna dikkat çeken Sayılkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ilacı rafında tutan eczacı o kadar zarar ediyor. Eczacılar olabildiğince o ilaçları eczanede tutmadan ayakta kalmaya çalışıyorlar. Gerek olduğunda depodan getiriyorlar. Eczanedelerde ilaç bulunmamasının ikinci nedeni ise, ilaç firmalarının fiyatı ucuz, ancak hayati önemi yüksek olan ilaçlarla ilgili. Bu yüzde 32.5'luk indirimle birlikte o ilaçları üretmekten vazgeçmesi ya da kısıtlı sayıda üretmesi. Örneğin Tefor denilen guatr ilacında ya da kalp krizinde dil altında kullanılan çok önemli bir ilaç olan İsodril 5'lik gibi fiyatı 2- 3 lira ama vazgeçilmez olan ilaçlar var. Bunları üreten firmalardan yüzde 32.5'luk indirim aldığınızda, olaya ticari bakan firma kazanmadığı, hatta zarar ettiği bu ürünleri üretmiyor, ya da çok kısıtlı üretiyor. Bu ilaçları kullanan hasta sayısı çok fazla olduğu için ilaçlar bulunmuyor. Korkum bu listedeki ilaç isimlerinin artması, inşallah doğru çözüm bulunur."

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncal Sayılkan, yüzde 30'u aşan orandaki iskontalar nedeniyle ucuz ama hayati önem taşıyan ilaçların 'üretilmeme' ya da kısıtlı sayıda üretilmesi sorununun yaşanmaması için çözüm önerisinde bulundu. Sayılkan, "Çözüm, belli bir fiyatın altındaki ilaçlarda bu tip iskontoların talep edilmemesi olmalıdır, doğrusu budur. Bu ilacı üreten firmayı da depoyu da eczaneyi de teşvik etmek gerekiyor. Ya da hayati öneme haiz ama 5 liranın altındaki ilaçlara bir takım koruma önlemleriyle onların daha çok piyasada bulunması, üretilmesi teşvik edilmek zorunda. Aksi halde o ilaçları kullanan, yaşamını sürdürmek için kullanmak zorunda zorunda olan binlerce hasta ilaç yokluğu, sıkıntı çekecektir" dedi.

Bulunmayan hayati önemi büyük, ucuz ilaçlardan bazıları:

Tefor- guatr- 2.6 lira

İsodril - kalp için dil altı 5 lira.

Pregnyl ampul 12 lira - tüp bebek tedavisinde kullanılıyor

Sustanon ampul. 5 lira - tüp bebek tedavisinde kullanılıyor

Diprospan - 5 lira - mevsimsel nezle, böcek ısırması, astım, romatizma

Çocuk asprini -48 kuruş.

Devalud tb. 5.4 lira- ağrı kesici

Amoksilav tb. (625 mg) 8.18 lira - antibiyotik

Trankobuskas (20'lik) 3.56 lira - spazm çözücü

Spazmol plus tb. 3.29 lira - spazm çözücü

Molit Plus tb. 2.70 lira - spazm çözücü

Buscopan plus. tb. 3.03 lira- spazm çözücü

Alin- 1.26 lira - kabızlık

bazı ithal göz damlaları da bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber