LGS hasta ediyor

Haber Giriş : 23 Mart 2005 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

LGS'ye hazırlanan çocuklar, okul-dershane-özel öğretmen kıskacında boğuluyor, sesiz çığlıklar atıyorlar. Ancak, anne-babaların çoğu, bu çığlıkları duymuyor, bu yoğun temponun ve baskının, çocukları üzerindeki olumsuz etkilerini görmezden geliyorlar. Oysa birçok çocuğun psikolojik ve zihinsel altyapısı, böyle bir yükü kaldırmaya uygun değil.

Uzmanlar, çocukların bireysel özellikleri göz ardı edilerek her durumda bu sınava ?en iyi şekilde hazırlanmaya yönlendirilmelerinin, birçok çocuk üzerinde belki de yaşam boyu sürecek psikolojik sıkıntılara sebep olabileceğine dikkat çekiyorlar.

12 Haziran 2005 tarihinde yapılacak sınava yaklaşık 800 bin öğrenci girecek. Ergenlik dönemini de yaşayan, okul, dershane ve özel dersler arasında bölünmüş bu çocukların büyük bölümü bu yoğun tempo içinde serseme dönmüş durumda. Anne-babalarının ?iyi bir okula girmesi? için yaptıkları ?fedakarlıklarla? yaşamları cehenneme dönen bu çocuklar ve aileleri için sınav, neredeyse ?ölüm kalım meselesi?ne dönmüş durumda.

ARGA Eğitim ve Psikolojik Danışma Merkezi yöneticisi, rehber öğretmen, psikolog M. Asuman Kuzuoğlu, ?Şu anda lise giriş sınavlarına hazırlanan bireylerin ve ailelerin çoğu için tek bir hedef var, sınav. Sınavın iyi bir gelecek için sadece araç olduğu unutulmuş durumda? dedi.

Uzman pedagog Belgin Temur ise çocukların, neredeyse uyanık zamanlarının tümünü bu sınava hazırlık için kullanmaya zorlanmalarının, başarı yerine başarısızlığı ve beraberinde kaygıyı, yetersizlikve değersizlik duygularını getirdiğini vurgulayarak ?ortaya çıkan bu duygular, birçok psikolojik ve psikiyatrik sorunun da alt yapısını oluşturmaktadır? diye konuştu.

Birçok çocuk ve aile için hedefin en yüksek başarı olduğuna dikkat çeken Temur, bunun çocuklardaki olumsuz etkilerini şöyle anlattı.

?Özellikle mükemmeliyetçi yapıda olan, en yüksek başarıdan daha azıyla yetinmeyen aile tavrı, çocuklarında benzer duygular hissetmelerine ve başarılı olmak konusunda kendilerinden beklentilerini çok yükseltmelerine neden olmaktadır. Bu bakış açısı da çocuğun kaygısını ve başarısız olma korkusunu daha da artırıcı olabilmektedir. Sınava hazırlık konusundaki baskının başka bir olumsuz sonucu da hayal kırıklığı ve sonrasında benlik algısının bundan zarar görmesidir. Ergenlik döneminin getirdiği zorluklar da eklenince, ?Yeterince iyi değilim? düşüncesi depresif özelliklerin belirginleşmesi sonucunu doğurabiliyor.

cumhuriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber