Devlet Bakanı Faruk Çelik, adaleti katletti

Diyanet İşleri Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik, son teşkilat yasasında yaptırdığı değişikliklerle personel alımında kayırmacılığa kapı açmıştır. Daha önce Diyanet İşleri Başkanlığı personeli KPSS'yle puan ve tecih üstünlüğüne göre atanırken, kanunda yapılan değişiklikle sözlü sınav getirilmiştir. Bu yetmezmiş gibi sadece müftü veya milletvekili referansı ile vekil olan personel, yapılan yasal düzenlemeyle sözleşmeli pozisyonlara atanmıştır. Faruk Çelik son yaptığı açıklamayla, sözleşmeli pozisyonluğa geçiş için yapılan sınavı geçemeyen yani başarılı olamayan vekil imam hatiplere tekrar yeni bir hak vereceğini açıklamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2010 23:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Diyanet, bundan sonra sözlü sınav ile memur alacak" başlıklı haberi 13 Temmuz 2010 tarihinde yapmıştık. Önceki uygulamada, önce müftülüler yeterlik belgesi vermekte, daha sonra bu yeterlik belgesini almaya hak kazanan adaylar, açılan kadro veya pozisyonlara, KPSS puan üstünlüğüne göre atanmaktaydı. Ancak, 6002 Diyanet İşleri Başkanlığının Teşkilat Kanununun 9. maddesinde yapılan düzenlemeyle, memur alımlarında sözlü sınav dönemine geçilmiştir.

Bu şu anlama gelmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı, imam hatip, ilahiyat önlisans ve ilahiyattan mezun olan adayları dahi, bir siyasi referans peşinde koşturacaktır. Tabiiki bu siyasi referans da Bakan Faruk Çelik olacaktır.

Yine, 6002 sayılı kanunla yapılan düzenlemede, vekil imamlara 4/B'li olma hakkı verilmiştir. Düzenlemenin ilk halinde, vekil imamların memur olması öngörülüyordu. Ancak memurlar.net'in yaptığı haberler sonrasında, vekil imam hatiplerin memur değil sözleşmeli personel olmasına karar verildi. Yapılan yasal düzenlemenin geçici 15. maddesi gereğince vekil imam hatiplerin yapılacak bir sınavla sözleşmeli pozisyonlara atanması hüküm altına alınmıştır. Bu sınava 3 bin 840 aday başvurmuş ancak bin civarında aday başarısız olmuştur. Bakan Faruk Çelik, şimdi yaptığı 2. bir açıklama ile bu başarısız olan adaylara 2. bir hak vereceklerini belirtmektedir.

Burada şunları sormak gerekmektedir: Yüzbini aşın kişi Diyanete atanmak için çabalamaktadır. Bu kişilerin bir kısmı torpil peşinde koşmalarına karşın vekil imam hatip yapılmamışlardır. Ancak güçlü müftü veya milletvekili referansına sahip olanlar vekil olmuş ve şimdi bunların işe alınmasına vesile olan güç odakları bu kişileri daha güvenceli olan sözleşmeli pozisyona geçirmektedir. Ancak başarısız olan kişilere 2. bir hak verilmesi, vicdanları yaralamaktadır.

Sayın Faruk Çelik, personel alımında yaptığı uygulamalarla adaleti yaralamıştır. Hem diğer personel gözünde, Ak Parti adaletinin sadece imam hatiplere çalıştığı algısını oluşturmuş hem de bu vatanın öz evlatları olan Diyanet personeli adayları arasında dahi ayrım yapılmıştır.

Sayın Faruk Çelik'in objektif uygulamaları bir kenara bırakan ve personel alımında sadece güce ulaşabileceklere imkan tanıyan uygulamalarına bir son verilmelidir.

Faruk Çelik'in son açıklaması için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber