EPDK, elektrik dağıtım ihalesini alan şirketleri denetlemiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, Türkiye'deki elektrik özelleştirmelerinin işsizliğin yanında can kayıplarının yaşanmasına da sebep olduğunu söyledi. Özelleştirme sonucu işbaşı yapan elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini taşra teşkilatı bulunmayan EPDK'nın yapamadığını belirten Tonbul, bu yetkinin TEDAŞ'a verilmesini istedi.

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde 5 kişinin tüpden sızan gazla zehirlenmesinin sebebinin elektrik kesintileri olduğunu ifade eden Hacı Bayram Tonbul, aydınlatma amaçlı olarak kullanılan tüpten sızan gaz sonucu hayatını kaybedenlerin hesabını kimin vereceğini sordu.

12 gündür elektrik kesintisi yaşayan Kastamonu'nun İnebolu ilçesine bağlı Yolüstü köyünde yaşanan faciadan halen ders çıkarılmadığını kaydeden Tonbul, yapılması gereken bakım ve onarımların küçük maddi çıkarlar uğruna günlük yapılmaması sebebiyle uzun süreli elektrik kesintileri meydana geldiğini kaydetti.

Elektrik kesintisi sonucu vatandaşların aydınlatma amaçlı olarak, mutfak tüpünden oluşturulan ışık vericiler, gaz lambaları ve mum kullanmaya başladığını hatırlatan Tonbul, bunların da insanların hayatına mal olduğunu ifade etti.

Hacı Bayram Tonbul, günümüz Türkiye'sinde 12 gün elektriksiz kalmayı aklının almadığını da belirterk, ?Hangi çağda yaşıyoruz, insanın aklı almıyor; 12 gündür İnebolu'nun bir çok köyünde elektrik nasıl olmaz? Kar amacı güden dağıtım şirketlerinin küçük bakım ve onarımlarını zamanında ve hızlı bir şekilde yapmamaları sonucu aldığımız bilgilere göre 52 vatandaşımız daha şimdiye kadar hayatını kaybetti? şeklinde konuştu.

Mevcut sorunların elektrik ihalesini alan şirketlerin denetiminin yapılmamasından kaynaklandığını dile getiren Hacı Bayram Tonbul, taşra teşkilatı bulunmayan EPDK'nın bu yetkiyi TEDAŞ'a vermesini önerdi. Özelleştirmenin bütün ülke genelinde gerçekleşmesi sonucu takip ve kontrollerin zorlaşacağına dikkat çeken Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, artacak ölümlerin hesabını kimsenin veremeyeceğini söyledi.

Elektrik dağıtım şirketlerini de uyaran Tonbul, ?İnsan hayatının her şeyden önemli olduğu gerçeğini tekrar göz önüne almalarını istiyorum. Aksi takdirde gerçekleşmesini hiç bir zaman arzu etmediğimiz ve gerçekleşecek can kayıpları sonucu ödeyecekleri tazminatlar, bakım onarım masraflarını binlere kat aşacaktır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber