Yargıtay tutukluluk tartışmasını bitirdi: Terör suçlarında tutukluluk süresi 10 yıl

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 28 Aralık 2010 09:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ergenekon terör örgütü davası sanık ve avukatlarının gündeme getirdiği 'tutukluluk süresi' tartışmasına Yargıtay Ceza Genel Kurulu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin açıklık getirdi.

İçtihat makamı Yargıtay, Ergenekon sanıkları ve avukatlarının iddia ettiği 'ağır ceza mahkemelerinde tutukluluk süresi en fazla 3 yıl' iddiasını kabul etmedi. Bakanlık ve Yargıtay, 31 Aralık 2010'da yürürlüğe girecek Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) düzenlemesine göre, ağır ceza mahkemelerinde tutukluluk süresinin en fazla 5 yıl, özel yetkili mahkemelerde ise en fazla 10 yıl olacağı görüşünü bildirdi. Mahkemeler de, Yargıtay ve Bakan Ergin'le aynı eğilimi sergiliyor. Bu görüşlere göre Ergenekon davasında yargılanıp üç yıldan fazla tutuklu kalan isimler, otomatik olarak tahliye olamayacak.

1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK'nın 102'nci maddesinin 2. fıkrasının 1 Nisan 2008'de yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. "Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçe gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplamda üç yılı geçemez." denilen madde, 102/2'nin 1 Nisan 2008 olarak belirlenen yürürlük tarihi daha sonra 31 Aralık 2010'a ertelendi. Düzenleme yürürlüğe girmeden 5 ay önce konu "Ergenekon sanıklarının yılbaşında tahliye olacağı" şeklinde gündeme getirildi. CHP Milletvekili Şahin Mengü, yasadaki düzenlemeye göre tutukluluk süresinin 2 yıl olduğu ve en fazla bir yıl uzatılarak toplamda 3 yıla çıkabileceğini öne sürdü. Bu süreçte 12 Haziran 2007'den itibaren tutuklanan Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş ve Muzaffer Tekin gibi sanıkların da tutukluluk süreleri 3 yılı geçtiği için 1 Ocak 2011'den itibaren tahliye edilecekleri iddia edildi. Özellikle Ergenekon sanık ve avukatları merkezli sürdürülen tartışma, sürenin bitmesine günler kala yargı makamlarını da harekete geçirdi. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milliyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, kanun hükmünün çok açık olduğunu anlattı. Ergin, 'Ağır Ceza Mahkemeleri için toplam 5 yıl, özel yetkili mahkemeler için de en fazla 10 yıl tutukluluk süresi' düzenlendiğini açıkladı. Ergin'in bu açıklamasını destekleyen önemli bir karar da Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan geldi. Yargıtay'ın internet sitesinden duyurduğu görüşüne ve basına yansıyan haberlere göre, Yargıtay Ceza Genel Kurulu Başkanı İhsan Akçin başkanlığında toplanan 23 Yargıtay Daire başkanı ve üyesi, aralık ayının ilk yarısında istişare toplantısı yaptı. Yargıtay üyeleri, bu toplantıda terör suçlarında tutukluluk süresinin 10 yıl olabileceği kanaatine ulaştı. Yargıtay üyeleri, "Tutuklama süresi ağır cezalık işlerde iki yıldır. Zorunlu hallerde, gerekli gerekçesi gösterilmek suretiyle uzatılması olanaklıdır. Toplam uzatma süresi 3 yılı geçemez. Böylece asıl süre ve uzatma süresiyle birlikte ağır cezalık işlerde tutuklama süresi en fazla 5 yıldır. Terör suçlarında ise bu sürenin iki katı söz konusu olacağı için on yıldır." şeklinde görüş bildirdi. Bu karara göre Yargıtay Ceza daireleri, önlerindeki CMK 250 kapsamındaki tutuklusu bulunan dosyaları bu karara göre değerlendirecek. Mahkemeler de bu düzenlemeyi Ocak 2011 itibarıyla uygulamaya başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber