Yargıtay tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmetti/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2011 16:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Tutukluluk süresini belirleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. Maddesi'nin yürürlülüğe girmesiyle suç örgütü kurmaktan tutuklu bulunan Sedat Şahin tahliye edildi.

Yasanın, 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle Sedat Şahin'in avukatı Ali Rıza Dizdar, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Talebi değerlendiren mahkeme Şahin'in tahliyesine karar verdi. Mahkeme heyeti organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan Sedat Şahin'in Eylül 2005'den beri tutuklu olduğu ve bu tutukluluğun durdurulmadığını dikkate alarak, 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK'nın 102/2 ve 252/2 maddelerindeki hükümler gereği tahliyesine karar verdi.

Aynı dava dosyası kapsamında yaklaşık 6 yıldır tutuklu yargılanan Oktay Öztürk'ün de aynı gerekçelerle tahliyesi kararlaştırıldı. Sedat Şahin'in kardeşi Vedat Şahin hakkında ise incelemenin devam ettiği belirtildi.

YARGITAY 63 SANIĞI TAHLİYE ETTİ

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun tutukluluk süresini belirleyen 102. maddesinin 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesiyle, Yargıtaydaki bazı daireler temyiz dosyalarını tutukluluk süreleri bakımından inceledi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bugün yaptığı müzakere sonucunda, yürürlüğe giren yasa hükmü doğrultusunda, temyizdeki tutuklu sanıklı dosyaları ele aldı. Daire, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen dosyalardan 3, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen dosyalardan 17 ve İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinden gelen dosyalardan 6 sanık hakkında tahliye kararı verdi. Daire, 26 sanığın, yargılandıkları suçlardan dolayı CMK'nın 102/2 ile 252/2. maddelerine göre saptanan toplam 10 yıllık süreyi geçirdikleri anlaşıldığından bu kişiler hakkındaki tutuklama kararını kaldırarak, salıverilmelerine hükmetti.

Heyet ayrıca bu kişilerin CMK'nın ilgili maddeleri gereğince yurt dışına çıkmalarının yasaklanmasına, adreslerine en yakın polis ya da jandarma karakoluna her gün düzenli biçimde başvuruda bulunmalarına ve bu kişilerin adli kontrol altına alınmalarına oybirliğiyle karar verdi.

-CİNAYET SANIĞINA DA TAHLİYE-

Bu arada ''adam öldürme'' suçlarının temyiz incelemesini yapmakla görevli Yargıtay 1. Ceza Dairesi de benzer durumdaki dosyaları ele aldı. Daire, CMK'nın 102. maddesinin yürürlüğe girdiği gün, ''Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez'' hükmü gereğince 5 yıllık süreyi dolduran 37 sanığın tahliyesine karar verdi.

5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanun, 2005'de yürürlüğe girdi. Ancak Kanun'un 12. maddesiyle, CMK'nın tutukluluk sürelerini belirleyen maddesinin 31 Aralık 2010'da yürürlüğe gireceği hükme bağlandı.

CMK'nın 31 Aralık 2010'da yürürlüğe giren 102'nci maddesinde, ''Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez'' ibareleri yer alıyor. CMK'nın 252. maddesinin ikinci fıkrasına göre, terör ve organize suç örgütü davalarına bakan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin alanına giren suçlarda ise sürenin iki katına kadar uzatılabileceği hükme bağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber