Çubukçu: Özel okulların niteliğinin artması önemli

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ocak 2011 14:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, özel okulların sayısının ve niteliğinin artırılmasının önemli olduğunu belirterek, ''Özel okulların genel eğitim içindeki payı yüzde 2,9 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerindedir'' dedi.

Bakanı Çubukçu, Bursa'da anaokulu, ilköğretim ve liseden oluşan bir özel okul kompleksinin açılışında yaptığı konuşmada, Osmanlı'nın ilk başkenti, kadim şehir Bursa'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Uzun tarihi, büyük fetihlerle, eserlerle yazılan büyük Bursa şehrinde, çok büyük düşler görüldüğünü ifade eden Çubukçu, göçler şehri Bursa'ya her gelenin kendi havasından bir şeyler kattığını belirtti.

Çubukçu, bu şehrin halen büyük düşler gördüğünü, büyük eserler yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Burada açtığımız okul da büyük düşlerden birisi. Nitelikli eğitimin tüm şartlarını barındıran bu çağdaş eğitim kurumunun açılışından bir bakan olarak onur duyduğumu ifade etmek isterim. Eğitim sistemine katkı sağlayan özel okullar, eğitim kalitesinin artırılmasında, birçok yeniliğin eğitim sistemine girmesinde öncü görev üstlenmektedirler. Önümüzdeki yıllarda özel okulların sayısının ve niteliğinin artırılması önemlidir. Eğitim devletin görevidir. Devlet, eğitim faaliyetlerini yaparken önemli harcamalarda bulunuyor. Bu noktada özel okulların eğitime verdiği destek çok önemli.''

Milli Eğitim Bakanlığı olarak 2010-2014 yıllarının stratejik planını açıkladıklarını hatırlatan Çubukçu, stratejiler arasında özel öğretim ve yatırımların teşvik edilmesi, bu kurumlardan yararlanılması, kalitesinin artırılmasının yer aldığını anlattı.

Çubukçu, Türkiye'de özel okullarda okuyanların oranının Avrupa ortalamasının oldukça altında olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Özel okulların genel eğitim içindeki payı yüzde 2,9 iken, gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 10'un üzerindedir. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılan okullarımızın sayısı 2 bin 745'tir. Bu okullarda 45 bin 719 öğretmen, 421 bin öğrenciye eğitim öğretim vermektedir. Bursa'da ise 107 özel okul kurumu var. Özel okullaşma oranı yüzde 3,9'dur. Bursa eğitim performansının yüksek olduğu illerin başında geliyor.''

Bursa'nın 2011-2012 yılında okul öncesi eğitimde zorunlu iller arasına gireceğini bildiren Çubukçu, ''Bursa'da ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 99,52, orta öğretimde yüzde 75,19 olduğunu hatırlatmak isterim. Ülkemizin kalkınması Büyük Önder Atatürk'ün de altını çizdiği gibi çağın gereklerine uygun çağdaş eğitimle mümkündür. Eğitimin konusu insan olduğundan insana yatırım yapan toplumlar geleceklerine yatırım yapmış olurlar'' diye konuştu.

-''HARİKALAR YARATIYOR''-

Devlet Bakanı Faruk Çelik de Türk milletinin, tarih boyunca bilim yuvası aşığı ecdatlarının bulunduğunu söyledi.

''Bizim inancımız 'Oku' diye başlıyor'' diyen Çelik, şöyle konuştu:

''Bizim peygamberimiz 'Bilim, ilim Çin'de de olsa ara, bul, al' diyor. Astronomide, matematikte, edebiyatta, tıpta, medeniyette biz vardık. Millet olarak dünya insanlığına çok şeyler verdik. Dünyaya çok şey öğrettik. Biz ilimle meşgul iken Avrupa'nın engizisyon karanlığında olduğunu biliyoruz. Onlar karanlıkta iken biz ilimle hanlar, köprüler inşa ettik. Bir gün geldi, çöküş başladı. Çünkü bilimden uzaklaşıldı, bilim merkezlerini ihmal ettik. Geriye gidiş başladı. Yeni bir devlet kurduk. Bir imparatorluk dağıldı bir Cumhuriyet kurduk. Cumhuriyetin kuruluşunda 'En hakiki mürşit ilimdir' anlayışıyla yola çıkıldı.''

Çelik, okulun aydınlık ve ışık olduğunu dile getirerek, ''Okulları sıradan merkezler, öğretmenliği de sıradan mesleklerden görmeyelim. Milli Eğitim Bakanlığı son 8 yıldır harikalar yaratıyor. Bir örneğini burada açıyoruz. Demirci'nin sırtlarından Bursa'ya ışık huzmeleri görülüyor'' dedi.

-12 MİLYON DOLARLIK YATIRIM-

Özel okulun yönetim kurulu başkanı Giyasettin Bingöl de tüm ayrıntıları göz önünde bulundurarak okul inşa ettiklerini söyledi.

Yaklaşık 12 milyon dolara mal olan okulun 18 kişilik sınıflardan oluştuğunu kaydeden Bingöl, laboratuvarları, konferans salonları, futbol, basketbol alanları, havuzlar, bilim ve teknoloji bölümleriyle örnek bir okul yaptıklarını ifade etti.

Okullarının, üniversitelerden büyük ilk ve ortaöğretim alanına sahip olduğunu ifade eden Bingöl, organik tarım alanları, botanik bahçeleri, açık alanda hayvanat bahçesi ve akvaryumuyla öğrencilerin eğitimden öte yaşamayı bilen birey olarak yetişeceğini anlattı.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu ve Bakan Çelik, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile birlikte okulların açılışını yaptı.

Açılışta, Çubukçu ve Çelik'e Büyükşehir Belediyesi tarafından özel olarak yaptırılan özel 24 ayar altın işlemeli ibrik hediye edildi.

Daha sonra iki bakan, okulu gezdi, öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilerin, öğretmenleriyle yaptığı fısıltı çanaklarını deneyen bakanlar, aradaki uzun mesafeye rağmen karşılıklı konuşma fırsatı buldular.

İlköğretim birinci sınıf öğrencisi Arda Çamdibioğlu'nun yanına oturan Bakan Çubukçu, el yazısıyla yazı yazdı. Öğrencinin yazıyı beğenmemesini Çubukçu, gülerek karşıladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber