SHÇEK yurtlarında koğuş sistemi, 4 yılda kalkacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ocak 2011 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serpil Çevikcan

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf beklenen müjdeyi verdi. Kavaf'la dün, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun Saray yerleşkesindeki ?Sevgi Evleri?nden birinde öğle yemeğinde buluştuk. Çocukları koğuş sistemi yurt mantığından kurtaran evleri gezdik. SHÇEK Genel Müdürlüğü ve bakanlık, önemli işler başarmış.

Kavaf'la sohbetimizde, güncel tartışmalar gündemdeydi. Ankara'da, Ayşe Paşalı'nın ?boşandığı gerekçesiyle? tedbir kararı uygulanmayan eski eşi tarafından öldürülmesi vicdanları yeniden yaralamıştı. Kavaf, kadına şiddet konusunda beklenen düzenlemenin tamamladığını müjdeledi. Böylece mevcut yasanın çok önemli bir eksiği gideriliyor.

Hazırlanan kanun teklifi; evlilik bağı biten eşlerden birinin şikayeti üzerine, mahkemenin şikayetçi olunan taraf için tedbir koymasını düzenliyor. Yani, boşandığı eşinden şiddet gören ya da şiddetle tehdit edilen bir kadın da, evli bir kadına dönük koruma tedbirlerinden yararlanabilecek.

Mevcut yasada evli çiftler için geçerli bütün yaptırımlar, boşananlar için de geçerli olacak. Kadının haklı şikayeti sonucunda mahkeme; kadına, çocuklarına ve barındıkları eve veya işyerine yaklaştırmama, eşyalarına zarar vermeme, iletişim yoluyla rahatsız etmeme, alkollü olarak yaşadığı yere yaklaşmama, varsa silahını teslim etme yaptırımlarını uygulayabilecek. Söz konusu tedbirlere aykırı davranılması halinde, erkeğe tutuklama ve hürriyeti bağlayıcı ceza verileceği uyarısında bulunulabilecek.

Kavaf, ?Kadınların hakkını, hukukunu korumak açısından ne yapabiliriz diye çok üzerinde durduk. Evlilik bağı bitmiş eşlerle ilgili olarak tedbir kararı verilmesi konusu hakimleri zorlayan bir şeydi. Boşluk vardı. Eski eşten gelebilecek tehdit ve tehlikelere karşı da terbir kararı verilebilmesini sağlayan düzenlemeyi yaptık. Teklifi hazırladık. Boşanma olsa dahi, sadece tehlike altındaki kadın değil, 3. kişiler de tedbir konulmasını talep edebilecek? dedi.

Kavaf, kanun teklifinin en kısa sürede yasalaşması için çabalıyor. Teklif bugün yarın TBMM'ye sunulacak. 4320 sayılı yasaya eklenecek olan düzenleme önce Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak. Görünen o ki, torba tasarının sonradan eklenen en hayırlı maddesi bu olacak.

Kavaf'a, ?Herhalde bu düzenleme Meclis'ten sorunsuz geçer? diye laf attığımızda yanıtı esprili oldu:

?Belli olmaz, sonuçta erkek egemen bir Meclis'te çalışıyoruz.?

GSM reklamı çocuk istismarı

Sohbetin bir diğer konusu, televizyon dizi ve reklamlarıydı. Kavaf, reklamlardaki çocuk istismarından çok rahatsız:

?Çocuk reklamda şarkıcı kılığında şarkı söylüyor, ailesi sırtından para kazanıyor. Türkiye'de çok ünlü firmalar için de geçerli bu. Bu çocuk istismarıdır. Ha mendil, su sattırıp para kazanmışsın, ha bu. Çocuk üzerinden para kazanıyorlar. Bir çocuğun ürün pazarlanırken kullanılması yanlış. Banka reklamlarında, GSM operatörü reklamında çocuğun ne işi var??

?Havuç? mesajı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, ?Çocuklar Duymasın? dizisindeki ?Havuç? tiplemesinin artık eğitici olmadığını, raydan çıktığını savunmuş, ?Reyting uğruna Havuç gitti? demişti. Kavaf ise, ?Havuç'ta abes olan birşey yok. Bir ailenin rutin hayatı anlatılıyor. Bu çok doğal? dedi.

?Muhteşem Yüzyıl?a eleştiri

Kavaf, ?Muhteşem Yüzyıl? adlı dizide, Kanuni Sultan Süleyman'ın daha çok özel yaşamı, harem hayatı ve zaaflarıyla öne çıkarılmasını da, ?Devlete malolmuş insanları tabulaştırmamak lazım. Sonuçta etten, kemikten insan. Duyguları var. Ancak dizilerin sadece bunların zaafları üzerine kurgulanması objektif değil? diye eleştirdi.

Çubukçu'yla tarzı farklı

Selefi, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, özellikle yurtlarda kalan kızlara cep telefonu numarası verdiğini, onlarla sık sık konuştuğunu anımsattığımız Kavaf, ?Siz de çocuklarla böyle iletişim kuruyor musunuz? sorusumuzu şöyle yanıtladı:

?Herkesin tarzı farklı. Biliyorsunuz kurumlarımızda çocukların cep telefonu taşıması yasak. Masumiyetlerinden de yararlanarak bu telefonlar kötüye kullanılabilir. Ben siyaseti sahada yapan, teşkilattan gelen biri olarak her hafta sonu kurumlarımıza giderek bu iletişimi kuruyorum.?

Yurtlar 4 yıl sonra tarih oluyor

Sosyal hizmetler çerçevesinde önümüzdeki 4 yıl içinde koğuş sistemi yurt ve yuvaların tamamen kaldırılacağını anlatan Kavaf, suçlu çocukların topluma kazandırılabilmesi için, yurt dışındaki benzerleri gibi, bir ?ada? ya da ?sahil? şeridinde kompleksler planladıklarını söyledi.

Kavaf'ın verdiği ilginç bilgilerden biri ise sevgi evleri konusunda. Ortalama 8 çocuğun, başlarında eğitmenlerle yaşadıkları bu evler, küçük birer villa. Tam donanımlı evler öyle beğeni toplamış ki, bazı kentlerde mahalle sakinleri evleri satın almak istemiş. Bursa'da, Ankara'da bu taleplerle karşılaşmışlar. Türkiye'de iyi şeyler de oluyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber