'Bu hükümete hakim ve savcı aldırtmamak lazım'

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2011 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 102. madde ile tahliyelerin gelmesi üzerine başlayan tartışmaya yeni bir boyut getirdi. Yüksek yargının ?İş yüküne yetişemiyoruz? çıkışına Ergin, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Darbe Günlükleri'nde yer aldığı iddia edilen ?Bu hükümete hâkim ve savcı aldırtmamak lazım? sözlerini işaret etti.

CNN Türk'te Şirin Payzın'ın yönettiği ?Ne oluyor?? programına konuk olan Ergin, iktidarları dönemindeki yargı-hükümet ilişkilerinin satır başlarını açıkladı:

İki çözüm var

?İlk derece mahkemelerinde yargılamalar hızlandı. Ama hızlı gelen dosyalar yüksek yargıda tıkanıyor. İki tane çözüm var. Bir tanesi yüksek yargının güçlendirilmesi, bir diğeri Bölge Adliye Mahkemeleri'nin (istinaf) hayata geçirilmesi. Sayın Gerçeker, önceki gün soruyordu ?Niçin kurmadınız?' diye. Sayın Gerçeker 2009-2010 adli yılı açılış konuşmasında ?İlk derece mahkemelerinde oluşacak boşluk yeterli hâkim ve savcı ile doldurulduktan sonra bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçirilmelidir' diyordu. Son 5 yılda 4 kez yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir hâkim ve savcı alımıyla ilgili.?

Engellediler

Yüksek yargının direncinin nedeninin sorulması üzerine Ergin şunları söyledi: ?Sayın Ahmet Necdet Sezer ile Sayın Mustafa Balbay'ın yaptığı görüşmelerin Günlükler'deki yansımalarına bakmak lazım. Oraya bakarsanız Sayın Sezer Sayın Balbay'a ?Bu hükümete hâkim ve savcı aldırtmamak lazım. Hâkim ve savcıları HSYK almalı' diyor. Bu tespit 2005 2006 yılında yapılıyor ve Sayın Balbay Günlükleri'ne yazıyor. Bu tespitler dava dosyasında var. Bundan sonra Danıştay'daki içtihatlar değişiyor. Bilmem bir şey anlatabiliyor muyum? Son beş yılda hâkim ve savcı alımı yapılmaması için o kadar çaba sarfedildi ki... Kanunu değiştirdik, mülakatın tanımını yaptık. ÖSYM'ye ilişkin verilen kararın gereğini yerine getirdik. Aldırmamak için kamera kararı aldırttılar. Adalet Bakanlığı ne yapacak soruyorum. Ama her aşamada engellemelerle karşı karşıya kalıyoruz.?

Konuşmaktan çok çalışma vakti

ADALET Bakanı Sadullah Ergin Bakanlık'tan ayrılırken Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarına ?Konuşmaktan çok bu çalışmaları artırma vakti? diye yanıt verdi. 2007'de dönemin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na istinaf mahkemelerinin göreve başlamasıyla ilgili teklifi götürdüklerini, Kurul'un ?Hâkim-savcı kaynağı çok yeterli değil, kaynak artırılsın daha sonra bunlar yapılsın? diye karar verdiğini belirten Ergin, Yargıtay'ın daire sayısının artırılmasına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'na sevk edildiğini, Kurul'da tartışıldıktan sonra kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber