Meslek liselerine 'ÖSS cezası' kaldırılsın

Haber Giriş : 26 Mart 2005 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimciler Birliği Sendikası Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, meslek liselerinin önündeki problemlerin aşılması için Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'dan destek istedi. ÖSS'deki katsayı uygulamasının meslek liseleri için 'ceza' olduğunu dile getiren Gündoğdu, meslek liselerinin önünün açılmasını ve haksızlığın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'u ziyaret ederek, ortaöğretimde mesleki eğitim ve sorunlarını ele alan bir rapor sundu. Gündoğdu, ÖSS'deki katsayı uygulamasının meslek liseleri için "ceza" olduğunu belirterek, bu haksızlığın giderilmesi için destek istedi.

Gündoğdu, meslek liselerinin önünün açılmasıyla üniversite sınavındaki öğrenci birikmesinin engelleneceğini, kalifiye işgücü hedefine ulaşılacağını söyledi. Gündoğdu ayrıca, hangi iş kolunda ne kadar elemana ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi için ileriye yönelik projeksiyonlarla veri çalışması yapılması konusunda Coşkun'dan yardım talep etti.

Bakan Coşkun da Gündoğdu'nun meslek liseleriyle ilgili önerilerine hak vererek, bu konudaki iyileştirme çalışmalarına her türlü desteğini vereceğini ifade etti.

Yükseköğretime geçiş sorunu

"Ortaöğretimde Meslek Teknik Eğitimin Sorunları" başlıklı raporda, Türkiye'de mesleki teknik liselerin en önemli sorunu olarak yükseköğretime geçiş sorunu gösterildi. Mesleki teknik eğitimde genel amacın "kalifiye ara eleman" yetiştirmek olduğu beliritilerek, üniversite yolundaki engellerin, kalifiye işgücü yetiştirmeyi engelleme anlamına geldiği belirtildi. Meslek lisesi öğrencilerinin kendi alanlarında yükseköğretime yönelmelerinin şart olduğu belirtilerek, çözüm için şu öneriler sıralandı: l Meslek liselerinin mezunları, kendi alanları dışında her tür fakülteyi tercihte tüm lise mezunlarıyla eşit olmalı, ancak kendi alanlarına yönelmeleri için teşvik puanıyla ödüllendirilmelidirler. Bugünkü ÖSS sistemi bunun tam tersi olup, alanını tercih edeni ödüllendirmek yerine alan dışına çıkanı düşük katsayı ile cezalandırmaktadır. l Meslek yüksekokulları, her yönden cazip hale getirilerek, öğrencilerin büyük bir kısmının oraya yönelmesi sağlanmalıdır. Meslek yüksek okulları, lisenin devamı olmaktan kurtarılıp, öğretim üyesi, araç gereç eksikliği giderilmeli ve mezunlarının istihdamıyla ilgili öncelikle tercih edilmelerini zorlayıcı yasal düzenleme yapılmalıdır. l Ülkemizdeki mesleki teknik liselerin yüksek öğretimdeki "kendi alanları" olarak belirlenmiş olan fakültelerin sayıları ve nitelikleri yeniden gözden geçirilmelidir. Çünkü şu andaki uygulama, bu okulları dar bir alana hapsetmiş durumdadır.

Temel sorun planlamada

Mesleki teknik eğitimde yaşanan temel bir sorunun da planlama sorunu olduğu belirtilen raporda "Ülkemizde bugüne kadar, mesleki teknik eğitimin planlanmasına esas teşkil edecek insan gücü ihtiyaçları ile ilgili veriler elde edilememiştir. Bu durum, mesleki teknik eğitimin yeniden düzenlenmesinde, geliştirilmesinde ve mezunlarının istihdamında önemli sorunlara neden olmaktadır. İstihdam garantili bir mesleki eğitim planlaması yapmak mümkündür ve yapılmalıdır" denildi.

Teknik imkanlar iyileştirilmeli

Meslek liselerinin teknik imkanlarının da yetersiz olduğunun belirtilerek şöyle denildi: "Bu okullardaki laboratuvar, atölye, teknik araç gerecin yetersiz oluşu, eğitim programlarının çağımıza uygun olmaması, finansman sorunun yaşanması, sanayi ve hizmet sektörüyle gerekli işbirliğinin kurulamamış olması, nicelik ve nitelik yönünden öğretmen yetersizliği sorununun olması, ders araç gereçlerinin yetersizliği sorunun yaşanması ve mezunlarının yükseköğretime geçişte katsayı engeliyle karşılaşmaları mesleki eğitimin en ciddi temel sorunlarıdır."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber